Gammel Strand

I slutningen af januar 2014 stak forventningsfulde arkæologer skovlen i jorden på Gammel Strand

Inden udgravningen i 2014 så arkæologerne frem til at få endnu større indblik i den københavnske dagligdag anno 1500-1700, ja, måske endda helt tilbage til 700-tallet. Tidligere mindre udgravninger på Gammel Strand har vist, at området har fungeret som havn i hvert fald siden 1500-tallet, men ved udgravningerne i 2014 skal et langt større område end tidligere åbnes og udgraves.

- Vi regner med at kunne skabe yderligere sammenhæng i de strukturer, vi indtil videre kun har set dele af i de smalle udgravningsgrøfter fra tidligere år. Vi skal også grave dybere end det har været muligt tidligere. Det betyder, at vi vil få indblik i, hvad der har været på Gammel Strand, FØR man begyndte at lave bolværker af træ og bygge huse, som man kan læse om i de skriftlige kilder, siger museumsinspektør og udgravningsansvarlig på Gammel Strand, Stuart Whatley.

Nederst på siden finder du links til en række videoer, der er optaget, mens udgravningen stod på og efter, den sluttede.

Travlt og beskidt havneområde

Der er formentligt blevet læsset og losset skibe, både og pramme på Gammel Strand gennem næsten et årtusind, og masser af mennesker har haft deres daglige gang netop her. Der er blevet købt og solgt både dagligdags varer og eksotiske ting, og hvis arkæologerne er heldige, er der fra tid til anden røget både varer og mønter i havnen, hvor de kan have ligget til i dag. På samme måde har mange sikkert brugt havnen som et belejligt sted at gøre af sit affald, hvilket for arkæologer er som en sand skattekiste.

Bolværker og affald

I løbet af 2010-2013 er der gennemført flere, mindre udgravninger på Gammel Strand. Ikke overraskende har de vist, at området været havn i hvert fald siden 1500-tallet. Der er registreret adskillige bolværker i form af store, komplekse træstrukturer, som har afløst hinanden over tid. Mellem bolværkerne er der gjort masser af fund af genstande, der er blevet smidt ud som affald og siden hen brugt som fyldmateriale, når havnen skulle udbygges, og nye arealer skulle fyldes op.

Vejerhus og Pramlaugets hus

Udover disse havneanlæg er der fundet rester af flere bygninger fra perioden mellem 1500- og 1700-tallet, som det har været muligt at identificere ved hjælp af gamle kort og andet skriftligt kildemateriale. Dele af fundamentet til et vejerhus fra begyndelsen af 1500-tallet og dets afløser fra slutningen af 1500-tallet er dukket op i en af de smalle prøvegrøfter, og også fundamenter fra Pramlaugets hus er blevet identificeret. I en afløbsrende fra den bygning har man gjort et opsigtsvækkende fund af en masse sneglehuse, såkaldte porcelænssnegle, der sandsynligvis er importeret fra Vestafrika, hvor den type snegle blev brugt som betalingsmiddel. Siden kan de være anvendt som udsmykning på sadeltøjet hos garderhusarernes heste.

Video: The Bargemen's Guild House (in English)