Tidligere udstillinger

Læs en kort introduktion til de vigtigste udstillinger de seneste år.

2024 Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens

Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod kædebutikker og storcentre. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Fotografen Ulf Svane og historikeren Mathias Kobberrød Rasmussen tog os med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere i København og gav et levende øjebliksbillede af stederne og deres indehavere. En tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg. 

2022-23 Stamsteder - Københavns sidste værtshuse

Foto-udstillingen stillede skarpt på hovedstadens svindende antal brune bodegaer, som ved nærmere eftersyn er forbløffende forskellige. Svalende pilsnere i de brune kulisser erstattes bid for bid af cortadoer med havreskum på nye fortovscaféer, og rygmærkerne viger pladsen for crop-tops. Byfornyelsens vinde blæser ud i alle afkroge af byen og omdanner, lukker eller overflødiggør stamstederne. Med undtagelse af dem for hvem værtshusene er et vigtigt holdepunkt i tilværelsen. For de brune bodegaer er også socialkontorer, væresteder, familie og hjem for lokale københavnere.

Læs mere her.

2022 Tidskapsler - København i 1990'erne

Udstillingens omdrejningspunkt var 500 tidskapsler, som blev indsamlet i hele Storkøbenhavn, da København var europæisk kulturby i 1996. I skotøjsæske-store bokse af klart plexiglas kunne borgerne og institutioner lægge udvalgte ting til eftertiden. I udstillingen kunne gæsterne gå på opdagelse blandt tidskapslerne, hvor vi havde fremhævet nogle af de mest rørende, finurlige og tankevækkende. Man kunne også se et stort AIDS quilt, dogmefilmsdokumentet, som gjorde danske film internationalt berømt, DJ-stjernen Katrine Rings vilde outfits - og de legendariske Buffalosko med +10 cm høje såler. Desuden var der silent disco i et særligt rave-rum og den genskabte punk-rock bar Floss. 

2021 Byen på tegnebordet

Københavns Museum inviterer dig ind i maskinrummet hos dem, der over en 100 år lang periode tegnede konturerne af den hovedstad, vi kender i dag: Få historien om bl.a. Den Hvide Kødby og Lynetten, se de flotte arkitekturtegninger og fotos af det gamle København – og af byen lige nu.

Det er lidt af en skattekiste, som Københavns Museum trækker på i den nye udstilling: Et helt særligt arkiv under Stadsarkivet, der består af ikke mindre end 180.000 arkitekttegninger af københavnske byggerier. I en periode på lidt over 100 år (1886-1998), havde Københavns Kommune landets største tegnestue, Stadsarkitektens Tegnestue. Her stod en større gruppe medarbejdere for at tegne en lang række kommunale bygninger, lige fra skoler og boliger til gadebelysning, gadeinventar og tekniske bygninger. Den gamle stadsarkitekt Otto Käszner nåede at samlede en gruppe med særlig indsigt i samlingen, som har hjulpet med at finde det bedste frem fra gemmerne. Fra april 2021 viser Københavns Museum noget af det mest spændende frem.

2020 Paul Fischer - Byen i det bedste lys 

Kunstneren Paul Fischer (1860-1934) er især kendt og elsket for sine malerier fra København omkring år 1900. Fischer viser byens pladser, broer og gader fra deres smukkeste side - i både regn, sol, sne og slud. Han skildrede bygninger og byens mennesker med en kærlighed og indlevelse, så man ikke kan undgå at forelske sig i byen. Udstillingen viste Fischers København fra Søerne til Kongens Nytorv over Højbro Plads til Vesterbro. Ud over en række oliemalerier præsenterede udstillingen også et stort udvalg af Fischers illustrationer til bøger og blade, og den stillede skarpt på Fischers brug af fotografiet som udgangspunkt for malerierne.

2015 Børnenes by

Udstillingen viste børns fællesskaber i storbyen via historiske fotos fra museets arkiver og genstande, doneret af børn fra 5. årgang fra Blågårds Skole i København. Co-creation projektet "Vores liv, vores fællesskaber" var et 10 måneder langt samarbejde mellem museet og årgangens elever, deres forældre og lærere fra efteråret 2014 til foråret 2015, der kulminerede med åbningen af udstillingen, som børnene var medværter ved. 

2014 Byens natur

Hovedudstillingen handlede om, hvordan naturens rolle i byen har formet sig efter tidernes moder, luner og behov og også i dag indtager nye funktioner for at øge byboernes livskvalitet. Samtidig med denne udstilling åbnede også to haveprojekter foran og bag museet på Vesterbrogade og en børneudstilling på anden sal, "Drømmen om en by", skabt af Shane Brox. Her kunne børn bygge deres egen drømmeby af tusindvis af legoklodser.

2013 Fortiden under os

I denne udstilling med fund fra de seneste års arkæologiske udgravninger i hovedstaden satte ikke kun museets arkæologer og historikere ord på de udstillede genstande. Teksterne i Fortiden under os var også skrevet af et bredt udsnit af nutidens københavnere og andre eksperter. Frisøren skrev om parykken, børnehavedrengen fortalte om et legetøjsspyd fra 1600-tallet og den gamle fægtemester har skrevet teksten til håndtaget fra en smuk gammel kårde fra 1550’erne.    

2013 Søren Kierkegaard - kærlighedens genstande og gerninger

Udstillingen tog sit udgangspunkt i filosoffens ting og tanker og undersøger kærlighedens væsen i det 21. århundredes København. Museet gik på opdagelse i sin unikke samling af de mest symbolladede genstande fra Kierkegaards liv og supplerede løbende med indsamling af københavnernes egne genstande, der knyttede sig til København og til kærligheden.

2011 Skrald!

En udstilling for børn og voksne om, hvordan byen og københavnerne har levet og lever med skraldet. udstillingen var bygget op af skrald og genbrug, og man kunne gå på opdagelse i Lossepladsen, Gaden, Baggården og Hjemmet.

2010 At blive københavner

Udstillingen “At blive københavner” fortalte historien om København som indvandringsby. Igennem temaerne “Ankomster”, “Ønsket-Uønsket”, “Urbane fællesskaber” og “Kosmopolen København” inviteredes publikum på en kalejdoskopisk fortælling om byens fællesskaber, konflikter og hybride livsformer - set gennem indvandringens linse. 

2009 Storbyspilopper

I udstillingen "StorbySpilopper" hev museet i samarbejde med Shane Brox skønt legetøj frem fra museets store legetøjssamling. Udstillingen henvendte sig til de 5-10-årige, der kunne møde Gerda Gadeballade og Falaffelfeen, Bløde Birthe fra Bredgade, brillebanden og mange flere spøjse figurer. Byens børn oplevede et København, som de ikke havde set før.

1996 Under demokratiets vinger

Fra kvindernes valgret i 1908 til kulturbyen 1996. På under 100 år gennemgik København en gennemgribende social, politisk og økonomisk forandring. Udstillingen "Under demokratiets vinger" fortalte historien om velfærdssamfundets sejrsmarch i hovedstaden.