Historisk byvandring: Queer i København
Det bliver en tur tilbage i tiden gennem indre by omkring Studiestræde og Larsbjørnsstræde, som på forskellige måder har været præget af queer liv, og Sankt Nikolaj Kirke, hvor det lykkedes to kvinder - den ene forklædt som mand - at blive gift i begyndelsen af 1700-tallet.
Arrangementet er en del af Copenhagen Pride
Hvornår: lørdag den 9. og søndag den 10. august kl. 14.00-15.30
Hvor: Mødested i forhaven ved Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V
Sprog: Dansk
Byvandring: Christian Hansen og stilarternes København
I 1857 vendte Christian Hansen hjem til København efter næsten 20 år i Athen, hvor han arbejdede for den græske konge og blev en ledende skikkelse i landets genopbygning. Hans genfortolkning af antikkens arkitektur fik stor betydning for det moderne Grækenland. Til manges overraskelse bragte han ikke den klassiske græske stil med sig til København. I stedet introducerede han byzantinsk arkitektur og blandede tidens stilarter i sine værker.
Byvandring: Klassicismens mester – oplev arkitekten C.F. Hansens København
Englændernes bombardement af København i 1807 efterlod en by i ruiner – og en by med muligheder for nytænkning af byrum, struktur og bygningsmasse.
Landets chefarkitekt, overbygningsinspektør C.F. Hansen, greb denne mulighed og etablerede ikke blot nye væsentlige pladsdannelser i residensstaden, men sørgede også for, at disse nye byrum blev kranset af ædle, klassicistiske bygninger. Målet var klart: Kongens By skulle fremstå som en moderne stad, hvor klassisk (romersk) orden herskede – og hvor by, stat og kirke sikrede borgernes og landets velfærd.
Omvisning: Lyden af København
Oplev gadeskrål, vognrumlen, fabriksfløjter og sporvognsklokker, mens du bevæger dig fra havnen gennem byen forbi Tivoli og over Rådhuspladsen. Turen går videre til lydkulisserne i den øvrige del af museet, hvor du blandt andet hører byens porte, bombardementer og musik. Sidste stop på vandringen er lydværket ”Naufragium” af den anerkendte lydkunstner Jacob Kirkegaard, der har skabt et sanseligt lydbillede til museets arkæologiske skibsvrag fra 1400-tallet.
Hvor
Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V
Bliv arkæolog for en dag i sommerferien
Hvordan kan en skosål, et potteskår eller en gammel knogle fortælle historier om livet i København for flere hundrede år siden? På arkæologikurset i sommerferien inviterer Københavns Museum nysgerrige børn med i Arkæologisk Værksted. Her skal vi undersøge, hvordan mennesker efterlader spor i verden – og hvad de spor kan fortælle os i dag.
Særudstilling: LYDEN AF KØBENHAVN
Hvordan lyder København? Og hvordan har byens lyd udviklet sig gennem tiden?
Dét, og meget mere, kan du blive klogere på med Københavns Museums særudstilling LYDEN AF KØBENHAVN – Støj, Stemmer og Stilhed, der kan opleves hver dag fra 16. maj 2025 til 4. januar 2026.
Entré til særudstillingen er inkluderet i billetten til Københavns Museum.
Byvandring i Kulturkvarteret - Københavns kulturelle hjerte
Byvandring i Københavns kulturelle hjerte
Kom med ud på en tur, der dykker ned i historiske begivenheder, byudvikling, stilhistorie og kunst omkring Slotsholmen. Her flettes fortællingen om området sammen på en ny og overraskende måde af Københavns Museums passionerede historiker Trine Halle – måske du kender hende fra DR2’s ”Historiequizzen”?