Københavns Museums historie

Bevaring af Københavns historie i over 120 år

Museum i rådhustårnet

Københavns Museum blev i 1901 stiftet under navnet Rådhusmuseet. Den moderne storby ville bevare noget af den historie, der hastigt forsvandt, og andre storbyer havde allerede bymuseer.

En central figur i museets tidlige historie blev rådhusforvalter Ernst Nyrop-Larsen, der på eget initiativ opbyggede en stor samling af fotos, kunst og bygningsdele på Rådhusloftet. Aktiviteten bragte ham i konflikt med museet første leder, embedsmanden Peter Købke, der ikke mindst samlede historiske malerier, som blev hængt op på rådhusets kontorer. I 1910 arrangerede museet en maleriudstilling i Den Frie Udstillings daværende lokaler.

Museets leder fra 1915-52, Christian Axel Jensen, hørte også til ”samlerne” og kaldte sit museum for ”et velordnet pulterkammer”. En plan om i 1917 at overflytte samlingen til Nikolaj kirkebygning blev opgivet, men navneændringen fra samme år til Københavns Bymuseum blev fastholdt. Og Nyrop-Larsens samling blev en del af museets samling. Bymuseet kunne i 1925 åbne en fast udstilling på Rådhusets loft.

Udstillingerne var præget af malerier, kobberstik og fotografier, der hang side om side. Udstillingen delte byens historie op i kvarterer, perioder og institutioner. I en særlig skiltegade hang gamle udhængsskilte og dørpartier fra nedrevne bygninger. Blandt udstillingens klenodier var en model af Salys rytterstatue, som den dag i dag indgår i museets faste udstilling.

Fotograf
Københavns Museum

Udflytning til Skydeselskabets palæ

I 1956 kunne museet flytte til Det Kongelige kjøbenhavnske Skydeselskabs fornemme palæ fra 1787, nuværende Vesterbrogade 59. Museumschefen, Steffen Lindvald, var lykkelig for placeringen ved en af byens mest trafikerede veje og midt i et af byens tættest befolkede kvarterer.

Indvielsen den 15. september 1956 blev markeret som en københavnerbegivenhed med hornmusik og et optog fra den gamle adresse på Rådhuset. Rådhusbetjente bar arkivkasser og lærlinge kom med museets udhængsskilte og gamle laugsfaner. En flyttebil i optoget var også med til at markere flytningen.

Berlingske Tidende kaldte indvielsen ”festlig og fornøjelig”.  Politiken var tilfreds med de nye udstillinger: ”Morsomst er den gamle gade i stueetagen, hvor man under udhængsskilte spadserer forbi gamle gadedøre og kigger ind i krostuen, blikkenslagerboden og i legetøjsbutikken. Uden antydning af ”papmachévirkemidler” er det her lykkedes at genskabe stemningen fra tidligere tiders smalle gyder i den gamle bydel”.

Fotograf
Københavns Museum

Nyt museum i Overformynderiets gamle bygning

Københavns Museum åbnede 5. februar 2020 i Stormgade 18. Huset er bygget til Overformynderiet i 1894, som havde bygningen frem til 1938. Før museet flyttede ind, blev huset restaureret fra kælder til kvist, og de gamle farver kom frem. 

- De fire etager er blevet restaureret efter alle kunstens regler, så man virkelig kan fornemme det oprindelige hus. Bygningen er en attraktion i sig selv, siger museumschef Louise Jacobsen, der selv er uddannet konservator og har fulgt ombygningen tæt fra start til slut.

Publikum kan stadig se spor efter bygningens oprindelige funktion. Ved indgangene er der tre nøgler i smedejernsporten, og de er et gennemgående motiv i hele bygningen. Nøglerne ses f.eks. sammen med et barn svøbt i klæde i udsmykningen over døren til det tidligere direktørkontor. Nøglerne viser, at man varetager en vigtig og betroet opgave, som var i sikre hænder. Den store glasmosaik på hovedtrappen viser, at huset var til for at varetage de umyndige børn og kvinders økonomiske forhold.

Fotograf
Københavns Museum