Stamsteder 2 - Kongerigets sidste værtshuse, 29/11 2024 til 28/2 2025

I denne fotoudstilling på Københavns Museum besøger du både Storkøbenhavns og provinsens vandingshuller. Fra Kastrup til Ballerup over Hadsten kommer du helt til Færøerne og Grønland.

Vi ser hvad der er sket i kongeriget i efterdønningerne af Corona. Hvilke bodegaer er lukkede? Hvilke er bygget om - og til hvad? Og blæser byfornyelsens kolde vinde også ude i afkrogene af provinsens brune hjørner?  Udstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” var i 2022 et tilløbsstykke – kom ind og se fortsættelsen. 

”Værtshusene danner rammen om uformelle fællesskaber og afspejler byen og københavnerne i al deres mangfoldighed. Stamstederne er med til give byen sjæl og identitet. Dét så meget, at selv en af hovedstadens nyeste bydele, Ørestad, må have sit eget stamsted. Med alt, hvad dertil hører af retro-billeder og platter, vintagemøbler og dybe farver på væggene. Men tag ikke byens værtshuse for givet – brug dem og nyd dem,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).
 

Ørestadens ældste værtshus - fra 2023

”Stamsteder 2 – Kongerigets sidste værtshuse” har tre temaer. I det første rum møder du fire nye bodegaer fra København på fotos taget særligt til denne udstilling. En af dem er Stamsted i Ørestad, der er et af hovedstadens yngste værtshuse, men samtidig Ørestads ældste. Det er en traditionel bodega, der ligger i en nybygget etageejendom i et nyt kvarter i en ny bydel. Hvordan lever bodegakulturen mon der? Herefter følger fortællinger fra klassiske bodegaer i Københavns Omegn. Tag med på Fidusen i Kastrup og Bamses Bodega i Ishøj, hvor vi gæster de mere dunkle hjørner af de Storkøbenhavnske beverdinger.

Værtshuskultur helt til Grønland og Færøerne

I udstillingens anden del bevæger vi os ud i resten af landet og besøger stamsteder i blandt andet Sindal, Hadsten og Helsingør. I udstillingens tredje og sidste del går turen til Bornholm, Grønland og Færøerne og vi kommer dermed hele det tørstige Kongerige rundt. 

Opfølger til ”Bodegabiblen”

Bogen ”Kongerigets Stamsteder” er opfølgeren til bogen ”Stamsteder” fra Forlaget Salvador Books, som blev udgivet i 2022. Succesen, først som bog og siden som udstilling, lagde grunden til, at Salvador Books kunne udgive endnu en bog. Her retter forfattere og fotografer blikket uden for hovedstaden og hylder de brune bastioner i resten af landet. Stamsteder, der holder både humøret og flaskeøl højt, trods de mange udfordringer de senere år har budt på. 

Nyhed: Værtshusvandringer


Anders Højberg Kamp har besøgt ALLE værtshuse i København og på Frederiksberg. Kom med ham fra vandhul til vandhul og hør ham fortælle om tidslommerne undervejs - én vandring går til Københavns Nordvestkvarter, en anden til Valby. Anders er kulturjournalist og forfatter og er bl.a. medforfatter på bogen: ”Stamsteder”. I forbindelse med udstillingen ”Stamsteder 2” p fortæller han røverhistorier og kvarter-fortællinger på fem listige steder. Tag vandringsskoene på, og gå med. Skål!

(5) Kom med på værtshusvandring i Nordvest | Facebook

(5) Kom med på værtshusvandring i Valby | Facebook

 

Bodega konkylie - "Vil I ha' det?"
Frederiksborgvej 39, København NV

Glashuset var et klassisk brunt værtshus. Mathis, Malte og Signe kom her ret ofte. En aften i januar skulle vise sig at være ganske anderledes end de tidligere besøg. Det var den aften, Jytte, bestyreren af Glashuset, fortalte dem, at hun var klar til at gå på pension.

”Vil I ha’ det?” spurgte hun dem ligeud.

Og det ville de. De fik travlt med at omdanne det gamle, slidte værtshus til noget mere tidssvarende, mindre anakronistisk – noget, der var mere dem. Efter to uger var de i mål og klar til at åbne. Nu under navnet konkylie. (Med lille k).

Allerede på facaden er forandringen åbenlys: Hvor der før stod ’Glashuset’ med gotisk skrift, står der på en råhvid baggrund nu ’konkylie’ med rødt. Baren indenfor er knaldrød, og borde og stole er små og rene og helt uden rødternet betræk. Man ser straks, at her ingen reklamer er. Hverken for Tuborg eller Carlsberg. Ingen bordskånere, flag, kander, eller hvad man ellers støder på af udstyr og nips på et værtshus. Konkylie sender på en helt egen, uforstyrret frekvens. I baren kan man få en øl fra Bajeur eller vælge et glas naturvin.

”Vi kom frem til, at en bodega ikke handler om, at man kan få alt muligt,” siger Malte. ”Der skal være plads til alle. Man skal fortælle røverhistorier. Og så skal der være gode, men ikke mange ting i baren.”

Fotos

Valdemar Ren, Tróndur Dalsgarð, Iben Gad, Cathrine Ertmann, Line Svindt, Tanja Brinks Toubro, Nina Sikkersoq, Astrid Dalum, Lasse Bak Mejlvang, Tobias Nicolai og Chris1million

Tekster

Oliver Bodh Larsen, Cathrine Ertmann, Julia Aka Wille, Karina Lodberg, Thomas Lund Hansen, Andreas Beck, Adam Bouttai, Rólant Waag Dam, Lasse Bak Mejlvang og Signe Bøtzau Paulsen

 

Billede
Kyssende par på Bamses Bodega
Fotograf
Valdemar Ren