Sommer på Københavns Museum

I løbet af sommeren har Københavns Museum mange spændende arrangementer og aktiviteter i kalenderen. Få overblikket her.

Særudstilling

Da København blev Wonderful – Plakatkunstneren Ib Antoni, indtil 31. oktober

Den smilende havfrue, den flinke garder – de fleste kender motiverne i æstetisk 60’er-streg og farvepalet. Men hvem har skabt de ikoniske motiver? Få den utrolige historie om plakatkunstneren Ib Antoni, som var verdenskendt i 50’-70’erne, men hvis navn siden gik i glemmebogen. I 50-året for hans død viser Københavns Museum en udstilling, der går bag om mennesket Ib Antoni og hans samtid. Her er både kendte værker, samt aldrig tidligere udstillede originale tegninger og designs, der var med til at sætte Danmark og danske produkter på verdenskortet. Udstillingen er en del af Arkitekturhovedstad 2023.

Københavns Museum, køb din billet her: Entrébillet voksen - Entrébillet (kk.dk)

Byvandringer, omvisninger, foredrag og workshops

Byvandring om klassicismens mester – Arkitekten C.F. Hansens København 25. juni kl. 13

Domhuset, domkirken og ædle borgerhuse: Se nogle af Københavns smukkeste bygninger fra det tidlige 1800-tal, og få historien om arkitekten bag dem. Foredraget er en del af Arkitekturhovedstad 2023. Byvandringen er en del af Arkitekturhovedstad 2023.

Byvandring: Dark design vs. inkluderende design i byrummet. 1., 22., 29. juli (lørdag) kl. 15

København er gennem tiden blevet tegnet og indrettet til at inkludere bestemte kroppe – og dermed også til at ekskludere andre. Men hvem er byen skabt for? Og hvordan kommer det til udtryk i byens rum gennem historien? Kom med os se eksempler på ekskluderende (”dark design”), inkluderende (god adgang) og adfærdsregulerende design gennem tiden. Byvandringen er en del af Arkitekturhovedstad 2023.

Byvandring: På sporet af Queer, queens og quinder med skæg gennem historien 6. 13., 20., 27. august (Søndag) kl. 15

Det bliver en tur tilbage i tiden med besøg gennem indre by omkring Studiestræde og Larsbjørnsstræde, som på forskellige måder har været præget af queer liv og Sankt Nikolaj Kirke, hvor det lykkedes to kvinder at blive gift i begyndelsen af 1700-tallet og Rådhuspladsen, hvor de underjordiske toiletter var mødested for mænd. Byvandringen er en del af Copenhagen Pride 2023.

Omvisning: Da København blev wonderful – plakatkunstneren Ib Antoni 24. juni, 1., 8., 15., 22., 29. juli (Lørdag) kl. 13

På omvisningen, der varer 30 minutter, får du en introduktion til udstillingen og vi løfter lidt af sløret for tilblivelsen af udstillingen og Antonis spændende liv. Omvisningen er en del af Arkitekturhovedstad 2023.

Porcelænsmaling i Arkæologisk Værksted 1., 2., 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29., og 30. juli (lørdag og søndag) kl. 12-16

Museets arkæologiske formidlere giver en kort intro mens vi ser på porcelæn og andre potteskår, som arkæologerne har gravet op af jorden i København. Med ægte arkæologiske fund som inspiration kan du forvandle second hand hvide kopper, skåle og tallerkner til farvestrålende upcyclet service med dine helt egne personlige mønstre – lige til at tage med hjem, hvor du selv kan gøre farven permanent ved at sætte den i en varm ovn. Mens vi dekorerer med tuschmaling og hygger os i en afslappet atmosfære, giver museets formidlere gode råd til farver, teknikker og mønstre. Indledningsvist vil de desuden fortælle lidt om det arkæologiske porcelæn, som bl.a. kommer fra Kina, og dansk produceret porcelæn, bl.a. det kendte blå musselmalede.

Gå-selv-byvandring: "Hidden Copenhagen - Byens anatomi"

Byvandringen Hidden Copenhagen – Byens anatomi fortæller den sande historie om barnemord, henrettelse og offentlig dissektion i 1600-tallets Danmark. Læs mere om Hidden Copenhagen via dette link.

Øvrige aktiviteter

Arkæologisk Værksted - hver weekend kl. 12-16

I Arkæologisk Værksted kan du bl.a. studere arkæologiske fund på nærmeste hold og få indblik i arkæologernes arbejde med at sortere, vaske og undersøge fund under den københavnske asfalt – og du kan selv være med! Læs mere om Arkæologisk Værksted via dette link. 

Gratis: Arkitekturbingo 24. juni – 13. august

Arkitekturbingo – mest for børn: Få et gratis opgaveark i billetsalget og gå jagt efter bygningsdetaljer og særlige typer huse i hovedstaden: Kan du finde et ildebrandshus, et klokketårn eller den helt særlige Københavnerbænk? Er en del af Arkitekturhovedstad 2023.

København Museum, åbent hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21

Nøglen til København

Når du går ind ad den store støbejernslåge til byhaven på Københavns museum, kan du prøve at kigge op. Der vil du nemlig se de tre store nøgler, der udgør en del af selve lågen. Det er dog ikke det eneste sted nøgler spiller en prominent rolle i museet. Vidste du for eksempel, at der på museets stueetage, første og anden sal gemmer sig intet mindre end 31 nøgler? Gå på jagt gennem Københavns historie ved hjælp af vores skattekort og find dem alle – så venter der dig en lille præmie.

Mønsterjagt

På Københavns Museum finder du mange smukke mønstre. Rigtig mange. Faktisk så mange, at det er muligt at bruge størstedelen af sit besøg på at studere de mange forskellige mønstre der pryder lofterne i det store hus. Vi har udvalgt otte af vores yndlingsmønstre, som er spredt rundt omkring på museet. Kan du finde dem alle sammen?

Summende sommer

Vidste du, at museet i Stormgade 18 engang blev brugt som boliganvisning for lejligheder i København? Det vil sige, at det var her folk kom hen og stod i kø, når de gerne ville have en lejlighed. Nu bliver her mest passet på københavnernes historie. Men vi er ikke helt færdige med at give husly til levende væsener i byen!

Rundt omkring i museets byhave er der placeret seks insekthoteller. Hvert hotel har forskellige ”lejligheder”, tiltænkt forskellige typer insekter.

Vi har lavet nogle små sedler, der kan hjælpe dig med at opklare, hvilke beboere der burde bo i de forskellige etager i hotellerne. Tag en seddel med dig rundt i haven og gå på opdagelse, mens dine forældre eller bedsteforældre drikker en dejlig kop kaffe.