Særudstilling: ”Tidskapsler - København i 1990’erne”

Udstillingen dykker ned i 1990’ernes både slidte og festende København. 4. februar - 31. oktober

Hele 500 tidskapsler fra dengang giver sammen med fotos, film og mode et kalejdoskopisk billede af 90’erne. Se blandt andet et stort AIDS quilt, dogmefilmsdokumentet, som gjorde danske film internationalt berømt, DJ-stjernen Katrine Rings vilde outfits - og de legendariske Buffalosko med +10 cm. høje såler. Prøv silent dance i rave-rummet og oplev den genskabte punk-rock bar Floss. Uanset om du var med dengang eller om du bare synes, at 90’erne er fede, er her noget at hente!

Budskaber fra fortiden i 500 tidskapsler 

Udstillingens omdrejningspunkt er 500 tidskapsler, som blev indsamlet i hele Storkøbenhavn, da København var europæisk kulturby i 1996. I skotøjsæske store bokse af klart plexiglas kunne borgerne og institutioner lægge udvalgte ting til eftertiden. I udstillingen kan du gå på opdagelse blandt tidskapslerne, hvor vi har fremhævet nogle af de mest rørende, finurlige og tankevækkende.  

Brugte sprøjter, fluesolbriller og mix-CD'er  

I tidkapslerne kommer du virkelig tæt på 90’ernes mennesker. En pige i 8. klasse i Ishøj har lagt et kondom og et bind i sin kapslen sammen med sine dagbogsnotater:  
 
“Efter skole var jeg på McDonalds og da jeg kom hjem, så jeg Transit med Timm og Gordon på video. Jeg hørte også min nye mix-CD, den er smadder go’. Efter aftensmad kom Bo over til mig. BO ER BARE OVER – OVER DEJLIG!... Vi fulgtes til Mias fest, der var skidesjov, jeg røg min sidste smøg og drak øl og små grå, men fik ikke brug for mit kondom. Nu er jeg helt sikker på, at jeg kommer sammen med Bo. MANGE KYS... “ 

Kan du huske flue-solbrillen, OL-brillen eller Air Titanium-stellet? Det var nogle af de briller, optiker-studerende lagde i deres tidskapsel. Brillerne var blevet populære gennem komikeren og tv-værten Casper Christensen, der fik sit gennembrud i 90’erne som vært på bl.a. Husk lige Tandbørsten og Casper og Mandrilaftalen. I udstillingen kan du også se klip fra hans karriere. 

Nogle af tidskapslerne kommer ind på de mere mørke sider af 90’ernes København. Værestedet “Reden” på Vesterbro har fyldt en kapsel med brugte sprøjter fra Vesterbros stofmisbrugere. Vesterbro i 1990’erne på mange måder væsensforskellig fra det trendy og børnevenlige miljø, der kendetegner bydelen i dag. 

(Se flere eksempler på, hvad tidskapslerne er fyldt med i faktaboksen længere nede.) 

AIDS og silent dance til 90’er-musik

På udstillingen kan du også dykke ned i andre aspekter af 90’ernes København: Det var her, at hovedstaden fik nye kulturhuse som Vega, Arken og Cisternerne, filmindustrien blomstrede og comedy-scene var ny mens AIDS-epidemien lurede i baggrunden.  
Se bl.a. dokumentet med kyskhedsløftet fra Dogme 95, som gjorde dansk film internationalt berømt og et stort AIDS quilt for ofrene for HIV/AIDS. Her er DJ og radiovært Katrine Rings pladekasse, tasker og vilde outfits, som viser den stjernestatus, DJ’en fik i årtiet, og en af verdens første bycykler, der susede rundt i København i 1995. Oplev den genskabte bardisk fra Floss og prøv silent dance til 90’er-musik i udstillingens rave-rum. 

Udstillingen er blevet til i samarbejde med designfirmaet Torden og Lynild samt lysdesigner Arthur van der Zaag og DJ Katrine Ring. Udstillingen er støttet af Bestles Fond.

De nedslidte brokvarterer – Vesterbro i filmen ”Pusher”

En af de store – og dyre – processer i Københavns udvikling i 90’erne var byfornyelsen. Den foregik især på Vesterbro og var med til at forandre bydelens befolkningssammensætning. Med byfornyelsen udvikler Vesterbro sig fra et nedslidt arbejderkvarter til et sted med herskabslejligheder for folk med flere penge på lommen, end de ”oprindelige” beboere. En del af tidskapslerne, fotos og genstande i udstillingen forholder sig til byfornyelsen som også kan opleves i tidens film, ikke mindst, Pusher I, der skildrer 1990ernes Vesterbro på en både ekstrem og ny måde. Med sin brug af håndholdt kamera og den regel, at alle optagelser foregik on location og i en omkreds af 500 meter på Vesterbro foregreb filmen dogmefilmene, der udkom fra 1998, men var samtidig helt sin egen. Pusher er nærmest en hyldest til det gamle Vesterbro med forfaldne lejligheder, skumle baggårde, vold og kriminalitet, der stadig var meget synlig i 1996. Filmen gav skuespillerne Mads Mikkelsen, Kim Bodnia og Zlatko Buric et gennembrud og bragte dem samtidig i tæt kontakt med virkelighedens kriminelle underverden. I udstillingen vises en ikonisk Adidas-trøje, som Kim Bodnia i rollen som Frank bar gennem det meste af filmen.  

Tidskapsler med et væld af temaer

I en kapsel fra en HF-klasse ligger en mobiltelefon og 3000 nye ord fra 1996 på et overhead-transparent. 

Pool-baller fra datidens cafe nummer et, Café Sommersko. 

En kapsel fra en klinik for HIV-smittede stofmisbrugere er fyldt med vat og knæk-æg og forskellige symboler, der viser omsorgen og sårbarheden hos klienterne.  

En kunstnergruppes tidskapsel fyldt med et sammenrullet Dannebrog er et symbol på EU's gradvise opslugning af nationalstaten og borgernes modstand mod dette. 

Teatret Mungo Park har lagt en CD med Nirvanas Nevermind. 

Boghandler Greens tidskapsel indeholder forfatteren Peter Høegs Kvinden og Aben – en af de mest solgte bøger i foråret 1996. 

Brolæggerne, der omlagde Rådhuspladsen op til kulturbyåret, en kapsel med beton fra et forsinkelsesbassin, der gjorde det muligt at bade i havnen. 

Fun facts: Tidskapslerne I tal 

1 kapsel indeholder en positiv graviditetstest 

1 kapsel indeholder en sædprøve 

1 kapsel er gravet ned et ukendt sted 

9 kapsler indeholder ting med grevinde Alexandra 

14 kapsler indeholder hygiejnebind 

15 kapsler indeholder spil, lottokuponer og skrabelodder 

16 kilo vejer den tungeste tidskapsel 

20 kapsler indeholder noget med dyr 

23 kapsler indeholder Magic-kort eller basketballkort 

49 kapsler indeholder kondomer 

59 kapsler handler om Kulturby 96  

70 kapsler indeholder penge  

78 kapsler indeholder betalingskort, sygesikringskort og medlemskort  

93 kapsler har fokus på tidskapslen som fænomen 

101 kapsler indeholder cigaretter, rus- eller rygestopmidler  

184 kapsler indeholder mad og drikke  

284 kapsler handler om IT/elektronik/EDB