Børsens brand på Københavns Museum – se spiret

I disse dage markeres 400-året for opførelsen af Børsen – desværre på en lidt trist baggrund. På Københavns Museum kan du frem til jul se den alleryderste del af Børsens ikoniske spir.

Den yderste del af spiret blev overrakt til Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, foran den sodsværtede børs efter branden. Indtil jul er spiret udstillet i museets rum ”Børsen”, der fortæller historien om København på Christian 4.s tid.

16. april ødelagde en voldsom brand en stor del af på Børsen inklusive det ikoniske spir. Det oprindelige spir fra 1625 blev i 1775-77 erstattet med en ny konstruktion og herpå blev der sat tre forgyldte kugler og kroner. Den øverste del blev fundet i ruinerne og skal op igen, når Børsen over de kommende år bliver genopført. Spidsen af spiret bærer præg af brandens varmegrader, men er ellers forbløffende intakt.

Børsen er skabt af Christian 4. – Danmarks virkelystne renæssancekonge. Videnskab, kunst, krig og købmandskab er vigtige temaer i tiden, og de afspejles alle i kongens planer for hovedstaden. 1600-tallet er også en tid med mange krige og konflikter. Christian 4. bygger derfor et nyt forsvar rundt om byen med voldgrav, store jordvolde og fremskudte bastioner. I løbet af hans regeringstid vokser København til dobbelt størrelse. 

Få mere at vide om København på Christian 4.s tid i rummet ”Børsen” på Københavns Museum og køb bogen ”Børsen” i museumsbutikken.

Læs mere om Børsen her: Christian 4.s børs | Københavns Museum (kk.dk)

Læs mere om Københavns Museum her: www.copenhagen.dk

Københavns Museum er i 2024 kåret som Byens Bedste Museum.

Billede
Brian Mikkelsen får overrakt den genfundne del af fløjstangen af en vagtmester ved Børsen.
Fotograf
Dansk Erhverv