LYDEN AF KØBENHAVN

16. maj '25 til 4. januar '26

LYDEN AF KØBENHAVN

LYDEN AF KØBENHAVN

Støj, Stemmer og Stilhed

Hvordan lyder København? Og hvordan har byens lyd udviklet sig gennem tiden?  
Dét, og meget mere, kan du blive klogere på med Københavns Museums særudstilling LYDEN AF KØBENHAVN – Støj, Stemmer og Stilhed, der kan opleves hver dag fra 16. maj 2025 til 4. januar 2026.

Entré til særudstillingen er inkluderet i billetten til Københavns Museum.  

Fra sammentrængt fæstningsby til moderne metropol

Lyden er der altid. Selv når vi opsøger stilheden, hører vi stadig noget. Lyden er altid i byen, der ikke kun planlægges og bygges, men også omskabes og genskabes af mennesker, materialer, handlinger, sprog og lyd. 

Udstillingen sætter lyd og lytning i centrum med særlig vægt på 1800-tallets København – en periode i byens historie, hvor byen forvandlede sig fra en sammentrængt fæstningsby til en moderne, industrialiseret og pulserende metropol. København mere end firdoblede sin størrelse og blev både mere larmende og præget af voksende støjfølsomhed. Der opstod nye idealer om retten til ro og om hjemmet som rum for rekreation og samværet med familien.

Støj

I det første udstillingsrum Støj inviteres du ind i en totalinstallation, der åbner fortidens kaotiske lydlandskaber med særligt fokus på lyden af havnen, fabrikken, Tivoli, Hovedbanegården, Rådhuspladsen og nabolaget. Her oplever du det virvar af lyde, der prægede 1800-tallets by fra mågeskrig og dampskibe i havnen over Tivolis fyrværkeri, fabrikkernes infernalske støj og fabriksfløjternes imponerende morgenkor, der drev tusindvis af arbejdere gennem byens gader, sporvognenes markering af byens kvarterer og Rådhuset melodiske klokkespil. 
Udstillingen byder også på et indblik i historiske støjklager over alt fra hundeglam til klaverspil og larm fra baggårdens industrier. Naboklager er på ingen måde en nutidig ting, og også i 1800-tallet kunne den enes vellyd blive den andens støj…

Billede
Sporvogn med mennesker rundt om
Personer foran elektrisk sporvogn, Rådhuspladsen. Københavns Museum.
Fotograf
Frederik Markvandt

Stemmer

I rummet Stemmer bliver du præsenteret for de lydgivere, der aktivt udnyttede byens mure, gader og rum som forstærker. Fra gadehandlende, hvis skrål igennem århundreder tilpassede sig det omgivende byrum og gav anledning til både klager og lokal identitet, over kongemagtens fanfarer og kanonsalutter til demonstranter og andre borgeres brug af musik, klokker, gong-gonger og sang til kommunikation og magtdemonstrationer. 

Billede
Blomstersælgere
Amagerkoner på Højbro Plads. Amagerkonerne var blandt de torvehandlende, der blev rost for deres smukke stemmer. Københavns Museum.
Fotograf
Ukendt

Stilhed

Udstillingsrummet Stilhed sætter spot på kampen for stilhed i modsætning til byens støj, men også på brugen af stilhed som magtmiddel. Metropolens sansebombardement fik mange borgere til at søge tilflugt i parker, villakvarterer og på kurbadesteder. Andre blev derimod påtvunget stilhed som et middel til opdragelse og dannelse. Lyt til stilheden på badeanstalten, i parken, skolen og fængslet.

Billede
Gæster på kurbad
Hviletid for patienterne på Skodsborg Badesanatorium. Rudersdals Museer.
Fotograf
Ukendt

En guidet lydvandring med museets omvisere

På denne lydvandring gennem Københavns Museum lytter vi først og fremmest til lyden af København i 1800-tallet. Oplev gadeskrål, vognrumlen, fabriksfløjter og sporvognsklokker, mens du bevæger dig fra havnen gennem byen forbi Tivoli og over Rådhuspladsen. Turen går videre til lydkulisserne i den øvrige del af museet, hvor du blandt andet hører byens porte, bombardementer og musik. Sidste stop på vandringen er lydværket ”Naufragium” af den anerkendte lydkunstner Jacob Kirkegaard, der har skabt  et sanseligt lydbillede til museets arkæologiske skibsvrag fra 1400-tallet.

Hvornår
Hver torsdag kl. 16 

Pris
Inkluderet i entreen 

Byen uden lyd

I forbindelse med udviklingen af udstillingen har Københavns Museum samarbejdet med Center for Døve og en række udsatte unge med svær hørenedsættelse. Som en del af udstillingens outro udstilles bl.a.  et såkaldt cochlear implant (CI), som svært hørehæmmede benytter som en form for kunstig hørelse. Selvom det umiddelbart lyder mirakuløst, er teknologien ikke uden problemer. I nogle tilfælde risikerer den nemlig at udelukke døve fra at lære tegnsprog og derigennem indgå i et fællesskab med andre døve.

En del af et forskningsprojekt 

Særudstillingen LYDEN AF KØBENHAVN udspringer af forskningsprojektet ”Lyden af Hovedstaden” (2019-2025), der er det første større projekt i Danmark, som udforsker og formidler fortidens lydlandskaber og lyttekulturer med fokus på København. Projektet integrerer undersøgelser af byens sprog- og dialekthistorie med en bredere bylydshistorie.

Fordyb dig i projektet her

Særudstillingen er skabt med støtte fra

Augustinus Fonden

Velux Fondens Museumsprogram

Knud Højgaards Fond