Temaet for årets Golden Days Festival er ”Queens”
Under Golden Days Festival 2.-18. september kan du komme ind på museet, rundt i byen eller blive derhjemme og lytte til historier om queens, der var eller er queer. Kom med til foredrag med Lars Henriksen og Chantal al Arab, der fortæller om ”Queer og queens”. Hør en arbejderdrengs møde med flydende kønsidentiteter i 1910’ernes København i foredraget ”Dengang jeg var pige - en hanpiges bekendelser”, lyt til podcast med 1000 års queerhistorie i København eller følge lydsporet med samme tema i museets permanente udstilling. Du kan også tage med på byvandring på både dansk og engelsk, der tager dig med steder i byen, der har været særligt vigtige for mange med queer baggrund.
I kategorien queens uden skæg kan du komme til lanceringen af Golden Days flagskib på bogfronten, nemlig ”Damer der var for meget” og tage med på en helt ny podwalk, kan du følge en af dansk litteraturs største forfattere, Tove Ditlevsen, rundt på hendes Vesterbro.
Foredrag: ”Queer og queens i Danmarkshistorien”
Torsdag 8/9 kl. 19
De to selverklærede queens, Lars Henriksen og Chantal al Arab fortæller om deres nye bog ”Bøssernes Danmarkshistorie” med særligt øje for queens i queerhistorien. Tag på en tour de force, hvor du hører om pionerer, provokatører og politiefterforskning. Om karavaner, kærlighed og kamp. Om ligestilling, lovgivning og loyalitet. Om fejring, frihed og fisseletter. Om danseforbud, drags og døden som dagligdag. Om hemmeligheder, håb og homofobi. Om shows, sex og sammenhold. Om ekstase, ensomhed og eksperimenter. Om queer, queens og quinder med skæg. Om før, nu og fremtiden.
Københavns Museum
Stormgade 18
1555 København V
Varighed: Ca. 1½ time
Foredrag: Dengang da jeg var pige – en hanpiges erindringer
Torsdag 15/9 kl. 19
En forbløffende beretning om livet som mandlig homoseksuel i Københavns arbejderklasse i 1910´erne og 1920´erne. Hør den utrolige historie om en stak håndskrevne løsark, som viste sig at give et helt unikt indblik i en så godt som ukendt del af hovedstadens historie. I foredraget møder du den bramfri Alvilda, kommer til hanpigebal i drag og hemmeligt homobryllup og i festligt lag hos Mutter Røv i Gothersgade.
Københavns Museum
Stormgade 18
1555 København V
Varighed: Ca. 1½ time
Byvandring: På sporet af queer, queens og quinder med skæg gennem historien
På dansk: lørdag 3/9, 10/9 og 17/9 kl. 13
På engelsk: søndag 4/9, 11/9 og 18/9 kl. 13
Deltag i Københavns Museums historiske queer-byvandring og hør om, hvor i hovedstaden og i samfundet seksualitet ”uden for normen” har udfoldet sig. Det bliver en tur tilbage i tiden, hvor vi går gennem Indre By omkring Studiestræde og Larsbjørnsstræde, som på forskellige måder har været præget af queer liv, og Sankt Nikolaj Kirke, hvor det lykkedes to kvinder blev gift i begyndelsen af 1700-tallet.
Mødested: Regnbuepladsen ved siden af Rådhuset.
Byvandring på dansk – køb billet her.
Byvandring på engelsk - køb billet her.
Varighed: Ca. 1½ time
Lydsporet “Queer i København gennem 1000 år” i den permanente udstilling
Fra 2/9 – 18/9, hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21
I august kan du lytte til 1000 års queerhistorie i København på Københavns Museum. På ti steder i den permanente udstilling om hovedstaden kan du ved hjælp af din mobiltelefon få historier om mennesker, der på en eller anden måde afveg fra de gældende normer fra vikingetiden til i dag. Historier om retten til kærlighed og om de omstændigheder, der har påvirket udtryk for kærlighed gennem tiderne. Hør fx om mænd, der mødes på volden, eller om de to kvinder, der i begyndelsen af 1700-tallet lykkedes at blive gift med hinanden i Sankt Nikolaj Kirke. Blot husk at medbringe din mobiltelefon, så du kan scanne QR-koderne i udstillingerne; så får du adgang til disse små glimt fra queer-historien.
Sprog: dansk og engelsk
Københavns Museum
Stormgade 18
1555 København V
www.copenhagen.dk
Podcast “Queer i København gennem 1000 år” - Gratis
I denne podcast dykker vi ned i historier om queer-liv i den danske hovedstad. Historier, der ikke kun handler om samfundets synspunkter om kærlighed og om dem, der er forskellige, men som også giver indblik i, hvordan det at være anderledes i tid er blevet anerkendt som en styrke.
Du kan finde podcasten "Queer i København gennem 1000 år" på Podbean eller få den hos din yndlings podcast-udbyder.
Podwalk: "Tove Ditlevsens Vesterbro" – Gratis
Tove Ditlevsen (1917-1976) er en af dansk litteraturs mest betydningsfulde forfattere. Hendes opvækst i arbejderklassemiljøet på Vesterbro gav hende stof gennem hele forfatterskabet, ligesom hendes undertiden komplicerede liv med ægtemænd, elskere, misbrug og kriser fastholdes i noget af dansk litteraturs smukkeste poesi. Hun debuterede med digtsamlingen Pigesind i 1937, der straks placerede hende stærkt i den læsende offentlighed. Gå rundt i hendes bardomsgade og følg i hendes fodspor på Vesterbro med den medrivende podwalk i ørene. podwalken er en del af serien Danske Digterruter.
Link til podwalken: https://danskedigterruter.dk/rute/tove-ditlevsen/
NB! Kom også med til lanceringen af lydvandringen/podwalken 31/8 kl. 16 på Københavns Museum – gratis, blot mød op.
Lanceringen af digteruten Tove Ditlevsens Vesterbro finder sted onsdag 31. august kl. 16 -17 på Københavns Museum i Stormgade 18 som optakt til festivalen Golden Days, der i år har temaet Queens. Der vil være velkomst ved Vivi Lena Andersen, formidlingsleder på Københavns Museum og tale ved Johs. Nørregaard Frandsen, prof. emeritus, leder af Danske Digterruter. Kunstnerisk tilrettelægger Helle Solvang vil afspille uddrag af fortællingen, som åbner den vandrernes øjne for historiske og poetiske lag af bydelen, hvor Tove Ditlevsen voksede op. Alle er velkomne til lanceringen, og der er gratis adgang; du skal blot møde op.
Læs mere om Golden Days her: www.goldendays.dk
En aften med ”Damer der var for meget.”
Boglancering og talk – gratis adgang
Kom og hør en spædende talk om en flok skandinaviske kvinder, der fra 1885 til 1919 brød med samfundets konventioner, var skandaløse forfattere og som samtidig var med til at bane vejen for det samfund, vi har i dag.
Det er journalist og forfatter Sara Alfort der har skrevet bogen, Damer der var for meget, der udkommer i forbindelse med Golden Days-festivalen, som vi fejrer udgivelsen af med en talk, der tager os på en rejse tilbage til en historisk periode fra sædelighedsfejden og frem til, at alle skandinaviske kvinder havde fået stemmeret.
Denne flok af kvinder var ikke organiserede, men de kendte hinanden på kryds og tværs af de skandinaviske grænser. Ofte bliver de hver især beskrevet som enere, der var før deres tid, men de var i virkeligheden ret mange enere. De var divaer for fuld udblæsning, der inspirerede, provokerede, svinede og støttede hinanden. De åd af livet i store glubske lunser, tog toget til Paris, blev gravid med mænd, de ikke var gift med, forsørgede sig selv for den litteratur, de skrev og gjorde nøjagtig som det passede dem.
Set som en samlet flok skubbede de for alvor til grænserne for, hvad man kan sige og skrive, grænsen for, hvad en kvinde kan og burde, og grænserne for, hvad der er skamfuldt og moralsk forkert. Kvinderne vi skal møde er bl.a. er malerne Gerda Wegener og Oda Krogh samt forfatterne Agnes Henningsen, Karin Michaëlis, norske Amalie Skram, og svenske Victoria Benedictsson.
Information:
Torsdag 1. september kl. 19 - 20
Sted: Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V
Pris: Gratis, du skal bare møde op lidt før start
Queens or kings? Knælange strømper, høje hæle og elegante parykker
Hver weekend mellem 2-18. september kl. 12-16
Vidste du, at det nogle gange kan være svært at vurdere, om fortidens tøj og sko var til herrer eller damer – eller begge? I forbindelse med årets Golden Days tema ”Queens” åbner Arkæologisk Værksted for renæssancens klædeskab og fremviser københavnernes elegance og pyntesyge. Som en hyldest til datidens ”queens” fremviser vi knælange strømper, høje hæle og elegante parykker, som er fundet i byens arkæologiske udgravninger, og som var en del af påklædningen til både mænd og kvinder i 1600- og 1700-tallet.
Eventet er en del af Golden Days Festival under temaet ”Queens”, og kan opleves h i Arkæologisk Værksted. Tilmelding ikke nødvendig. Adgang med billet til Københavns Museum. Fri adgang for børn under 18 år.
Arkæologisk Værksted
Stormgade 20, stuen (på hjørnet af H. C. Andersens Boulevard)
Københavns Museum
1555 København V
Køb billet her til Arkæologisk Værksted og Københavns Museum