Tag på ”havfrue-hunt” i København – Langelinies Lille Havfrue 110 år
Tag byen rundt og se Bjørn Nørgaards genmodificerede havfrue lige i nærheden, Anne Marie Carl Nielsens fiskede version ved Den Sorte Diamant eller Lorenz Fröhlichs mindre kendte ”Ægirs Døtre” på Københavns Rådhus. Helt aktuelt kan du se Ib Antonis smilende 60’er-versioner af havfruen på Københavns Museum. Hvis I er flere, kan I tage fotos af hinanden som havfrue ved museets full size version af hende – god jagt!
”Hvorfor ikke Den Lille Havfrue? New York har sin frihedsgudinde, London sin Bobby og Madrid sin tyrefægter. Den Lille Havfrue er og bliver den bedste fællesnævner for København. Uden hende ville København være som et Gladsaxe uden Erhard, Bakken uden Tribini, Nyhavn uden svenskere, en dyrlæge uden natmad, en hof uden Carlsberg, en bajer uden Tuborg, en Harald uden Jensen, en indvielse uden Urban, et Amalienborg uden gardere, en by uden liv og et liv uden turister – det ville simpelthen være den største uret begået øst for Valby bakke at fornægte Den Lille Havfrue”, plakatkunstneren Ib Antoni til ukendt medie, 1968
Den lille havfrue – af Edvard Eriksen (1876-1959)
Skulpturen ”Den Lille Havfrue”, der sidder på Langelinie, kender næsten alle danskere. Den blev opstillet i 1913 og var en gave til Københavns Kommune fra brygger Carl Jacobsen – søn af J.C. Jacobsen, som grundlagde bryggeriet Carlsberg. Selvom statuen står i Danmark, kan man også se den i USA og andre steder. Faktisk hele tre steder i USA; i byen Solvang og på Forest Lawn-kirkegården i Californien samt i byen Kimballton, Iowa. Men måske det er nemmest at (gen-) besøge vores egen i Københavns Havn.
Den Genmodificerede Havfrue – af Bjørn Nørgaard (Født 1947)
”Den Genmodificerede Havfrue” står blot et par hundrede meter fra Edvard Eriksens ”Den lille havfrue”. Bjørn Nørgaards havfrue er en del af en større skulpturgruppe kaldet ”Det genmodificerede paradis”. Nørgaard ønsker med sin statue at vise Den Lille Havfrue med et sen-modernistisk præg – og det er ikke kedeligt.
Havfrue – af Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945)
Denne havfrue blev skabt i 1921, og er den eneste på denne liste, der er lavet af en kvinde. Originalen står på SMK (Statens Museum for Kunst). I 2009 blev der opsat en kopi uden for Den Sorte Diamant på den såkaldte Havfruegrund. Havfruegrunden har fået navnet efter at mange sømænd, der mente, at de så havfruer dér.
Ægirs Døtre – af Lorenz Frölich (1820-1908)
På Københavns Rådhus kan du også se en slags havfruer over Præsidenttrappen på 2. sal. Her er et kæmpe keramisk relief af halvjætten Ægir med sine døtre. Ægirs ni døtre har alle navne, der er hentyder til ”bølge” – de er opkaldt efter bølgernes forskellige egenskaber og natur. Ægir betyder på samme mod ”hav” og bruges både om guden men også om havet.
Havfruen – Ib Antoni (1929-1973)
Plakatkunstneren Ib Antonis plakat af havfruen og turisten fra 1963 blev skabt i anledningen af Edvard Eriksens statue af Den lille Havfrue og hendes 50 års-jubilæum i 1963. Antoni havde dog tegnet en skitse til sin havfrueplakat i en årstidsserie til Wonderful Copenhagen allerede i 1961-1962. Her havde havfruen en hel turistbåd på halen i stedet for en enkelt turist. Ib Antoni har tegnet mange slags havfruer; med forskellige haler, hatte og hår. Sammen med garderen var havfruen et motiv, der var meget brugt, når der internationalt skulle reklameres for Danmark og København.
Se en række af Ib Antonis havfruer på Københavns Museum i udstillingen ”Da København blev Wonderful – Plakatkunstneren Ib Antoni” og få taget et foto af dig selv sammen med en havfrue i fuld størrelse.
Læs mere om udstillingen ”Da København blev Wonderful” her: www.copenhagen.dk