Pressemeddelelse: Pop up-fotoudstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”
”Kunst og kultur er heldigvis mange ting. Fotoudstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” på Københavns Museum viser det mangfoldige kulturliv, hvor fællesskaberne og de små særlige tidslommer er i fokus. Der findes en helt særlig verden på de brune værtshuse. For nogle mennesker er værtshusene hele deres verden - et mødested og en tryg bastion. Vi skal huske at finde plads til alle i en tid, hvor byfornyelsen med gas, glas og beton har gået sin sejrsgang over hele byen, ” udtaler kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (Å)
Udstillingen tager afsæt i udvalgte fotografier og tekster fra bogen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”. Forfatterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotografen Thomas Skou besøgt alle byens brune værtshuse, og Københavns Museum har udvalgt 14 forskellige steder fra 14 københavnske bydele til udstillingen. Stederne rummer historier og hemmeligheder lige så mørke som den dunkleste bitter, og lystige som en lys ale og festen kan fortsætte til den lyse morgen. Udsmykningen er en amagerhylde værdig, og julepynten bliver ikke bare sådan lige pillet ned.
Fra 1000 til 200 værtshuse
I slutningen af 1980’erne var der over tusind værtshuse i København. I dag er der kun lidt over to hundrede tilbage. Svalende pilsnere i de brune kulisser erstattes bid for bid af cortadoer med havreskum på nye fortovscaféer, og rygmærker viger pladsen for skovmandsskjorter. Byfornyelsens vinde blæser ud i alle afkroge af byen og omdanner eller lukker stamstederne. Men for nogle er værtshusene stadig et vigtigt holdepunkt i tilværelsen. De brune bodegaer virker nemlig også som socialkontorer, væresteder, familie og hjem for lokale københavnere.
“15 minutter fra lufthavnen - han skal satme have haft travlt,” siger værtshusejeren Peter fra Vinstue 90 om rejsekongen Simon Spies, der så snart han landende ringede til stamværtshuset for at bestille et stykke med lun leverpostej, og den legendariske ”Slow beer”, der tog præcis 15 min at skænke. “Jeg ved sgu ikke, om det passer. Men det er også lige meget. Det er en skidegod historie.”
Der er flere skidegode historier i udstillingen, der tager gæsten på en visuel vandring, igennem nogle af de sidste værtshuse i Københavns og Frederiksberg. Resten af de vilde røverhistorier og anekdoter, der knap nok tåler dagens lys foruden et hav af billeder, kan opleves i bogen af samme navn, skrevet af forlaget Salvador Books i samarbejde med Carlsbergfondet.
“Alle kan sidde derhjemme og drikke øl,” siger ejeren af Vinstue 90, Peter. Han går op i, at servicen er i top, og han vil hellere tage et par kroner mere for en øl for så at have en ekstra mand i baren. “Man går ud for at få noget andet.”
Du kan selvfølgelig få en fadøl på gammeldags manér. Kutymen er, at folk køber en flaskeøl samtidig med, at de bestiller en ‘slow beer’, så de har noget at fornøje sig med i de knap 15-20 minutter, det tager at lave den.
Man kan også gøre som rejsekongen Simon Spies. Stamgæsten plejede at ringe fra lufthavnen, når han vendte hjem. 15 minutter senere stod han klar til at tage imod den netop færdigskænkede fadøl og det lune hjemmelavede brød og leverpostej, der blev bagt og bragt af hans morgenbolledamer.
Stamsteder – Københavns sidste værtshuse
Fotoudstilling 1. december 2021 - 2. januar 2022
Københavns Museum
Stormgade 18
1555 København V
Hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21