Vintage-cykler på Københavns Museum
Året er 1900. Den gamle vold forsvinder, og Rådhuspladsen bliver skabt. En portal til den store verden og den nye tidsalder, som det elektriske urværk i Rådhustårnet ringer ind. Elektriske lamper og lysreklamer kaster sit skær over nattelivet. Det moderne storbyliv kommer til udtryk i trængsel og trafik med cykler, hestevogne og knitrende sporvogne. Hoteller og cafeer er storbyens nye mødesteder. I de nye telefonkiosker kommer verden tættere på for 10 øre.
Cyklisten indtager pludselig bybilledet og Rådhuspladsen, da den såkaldte ”safety-cykel” bliver opfundet i 1885. Det nye transportmiddel er meget nemmere at komme af og på end væltepeteren. Fra 1890’erne eksploderer antallet af cykler til både mænd og kvinder i hovedstaden.

I udstillingsrummet ”Rådhuspladsen” på Københavns Museum kan du se en række cykelrelaterede ting:
Dursley-Pedersen-cykel
Cyklen blev opfundet af danskeren Mikael Pedersen, men produktionen kom til at foregå i den engelske by Dursley. Modellen i træ er den ene ud af to og viser, hvor stærk konstruktionen er. 1897-1899
Cykel med cushionringe
En cushionring er en cykelring af gummi med luftkanal, som blev opfundet i England. ca. 1889
Udstyr til cyklen
Cykellygte til stearinlys, sadeltaske og lappegrej. 1900
Touchscreen med film og fotos
På en touch screen i rummet Rådhuspladsen kan du bl.a. se s/h fotos og gamle filmklip af cyklister i byens gader og stræder.
Ekstra: Se en af verdens første bycykler i særudstillingen ”Tidskapsler – København i 1990’erne” (Indtil 31. oktober 2022)
Kulturby 96-bycykel
I 1995 indførte København offentlige bycykler som en af de første byer i verden. Med en 20’er i møntindkastet kunne man låne en cykel og få mønten igen, når man afleverede cyklen i de dertil opstillede stativer. Bycyklerne var kommunale, men delvist finansieret via reklamer for blandt andet Netto, Politiken – og Kulturby 96. Cyklen måtte kun bruges i Indre By. Filmen på modsatte side af stilladset viser, at den grænse hurtigt blev testet. In 1995