Københavns Museum og Nationalmuseet indsamler Irma-genstande

Kan du hjælpe os?

Irma har igennem historien spillet en væsentlig rolle i vores forbrugshistorie – ikke kun i Københavnsområdet, men i hele landet. Derfor efterlyser både Nationalmuseet og Københavns Museum nu i fællesskab genstande, som har en personlig historie for dig, fra Irma.

”Irma begyndte som et mindre æggeudsalg på Nørrebro og er siden vokset, men mange københavnere har fortsat følelsen af have deres lokale Irma, hvor man er på fornavn med butiksuddeleren. Siden lukningen blev annonceret, er der oprettet Facebook-gruppen ”Bevar Irma” og ting med Irmas logo er blevet revet væk i butikkerne. På Københavns Museum har vi allerede Irma-genstande i vores samling, men vi mangler den nyere historie, og jeg synes, at den seneste tid viser, at københavnernes forhold til Irma ikke er blevet mindre, snarere tværtimod,” siger Stefanie Høy Brink, museumsinspektør på Københavns Museum.

Men ikke bare i Københavnsområdet har Irma haft indflydelse. Også på landsplan har Irma påvirkning igennem historien været væsentlig, påpeger seniorforsker Mikkel Thelle fra Nationalmuseet.

”Irma spiller en særlig rolle i vores fælles, nationale forbrugshistorie. På flere områder er de gået forrest og har igennem historien været med til at ændre vores forbrugs- og indkøbsvaner – både i byen og på landet. I dag er der ikke mange danskere, der ikke har et forhold til Irma, selv om de ikke har handlet der,” siger Mikkel Thelle, seniorforsker ved Nationalmuseet.

SÅDAN KAN DU HJÆLPE:

Nationalmuseet og Københavns Museum er interesserede i både ældre, men især nyere genstande fra Irma. Det kan være et Irmapige-kostume, en Irmacykel eller en yndlingsindkøbsnet eller kinasko. Det kan også være skilte, kostumer eller andet, der har været brugt ved demonstrationer mod lukningen.

Eneste krav er, at du skal have en personlig fortælling knyttet til genstanden, som du vil dele med museerne. Museerne kan desværre ikke tage imod genstande med væsker eller fødevarer.

Hvis du vil aflevere en Irma-genstand, kan du kontakte Stefanie, museumsinspektør på Københavns Museum, på p95r@kk.dk. Hun koordinerer indsamlingen mellem de to museer.