Change language

Header menu

 

Corona-info

Byen er åben, men vi skal passe på hinanden. Se de nyeste regler her!

 

Læs mere på kk.dk/kultur-og-fritid-coronainfo

 

Paul Fischer – Byen i det bedste lys

  • Foto: Københavns Museum
08 feb

Dato

lør. 08. feb. kl. 09.00 til man. 30. nov. kl. 18.00
90 kr.
Oplev det nye Københavns Museums første særudstilling om kunstneren Paul Fischer. Udstillingen er forlænget til 30/11 2020

Den første særudstilling på museets nye adresse i Stormgade 18 bliver en udstilling om københavnermaleren nr. 1, Paul Fischer. Fra omkring år 1900 blev han kendt for sine malerier af elegante kvinder, stolte fiskerkoner, ranke gardere og andre, der færdedes på byens gader og stræder. Udstillingen Paul Fischer - Byen i det bedste lys indeholder både sjældent udstillede malerier og Fischers plakatkunst, postkortmotiver og egne fotografier af datidens København.         

Paul Fischer elsker København 

Kunstneren Paul Fischer (1860-1934) er især kendt og elsket for sine malerier fra København omkring år 1900. I Fischers levetid går byen fra at være indelukket og omkranset af volde, til at åbne sig ud til alle sider som det København, vi kender i dag. Fischer viser byens pladser, broer og gader fra deres smukkeste side – både de nye og de gamle. Han skildrer bygninger og byens mennesker med en kærlighed og indlevelse, så man ikke kan undgå at forelske sig i byen. Udstillinger viser Fischers København fra Søerne til Kongens Nytorv over Højbro Plads til Vesterbro. I både regn, sol, sne og slud stråler Fischers kærlighed til København ud af hvert enkelt værk.     

Meget mere end maleri 

Mange kender Paul Fischer som kunstmaler. Men gennem sit lange produktive liv var Fischer også en uhyre aktiv bladtegner og plakatkunstner. Ud over en række smukke oliemalerier af København præsenterer Københavns Museum også et stort udvalg af Fischers billeder til bøger og blade – de fleste har aldrig været udstillet før. Fischer var heller ikke bange for at tage tidens nye massemedier i brug. Han omsatte gladeligt sine malerier til postkort og bladtegninger og kastede sig fordomsfrit over reklameplakaten som kunstnerisk medie. Med sine mange postkort, plakater og billeder i blade lykkedes det Paul Fischer at nå ud til hele Danmarks befolkning.  

Fischer som fotograf 

Paul Fischer var en af de første danske kunstnere til at tage fotografiet til sig og bruge det i sin kunst. Selv om det blev set ned på i danske kunstkredse, blev fotografiet en integreret del af Paul Fischers metode. Udstillingen Paul Fischer - Byen i det bedste lys stiller skarpt på Fischers brug af fotografiet som udgangspunkt for malerierne. Ved sin død i 1934 havde Fischer taget over 5.000 billeder, og et bredt udvalg er med i udstillingen, hvor man kommer helt tæt på Fischers brug af fotoapparat som skitsebog.   

En undervurderet kunstner?

Paul Fischer vandt aldrig den store anerkendelse i landets kunstkredse og selv i dag bliver hans billeder sjældent udstillet. Københavns Museum er et af de få museer, der har hans billeder i sin samling. Men Fischer har altid haft en særlig plads hos den danske befolkning – københavnerne i særdeleshed – og på auktioner bliver hans malerier solgt til skyhøje prise. Hans motiver viser en by i rivende udvikling, men med sans for det nostalgiske og det smukke. Med sine romantiske skildringer af Københavns steder og mennesker viser Paul Fischer i sandhed byen i det bedste lys.      

Moderne udstillingsdesign i historisk bygning

Det nye Københavns Museum åbner i byens gamle Overformynderi i Stormgade 18, hvis indre nu stråler, som da den stod færdig i 1894. I særudstillingen går husets historiske arkitektur, Fischers billeder op i en højere enhed med et moderne udstillingsdesign af scenograf, designer og arkitekt Anne Schnettler.