Foredrag: Lyden af 1800-tallets København

• Foto: Københavns Museum
12 nov

tor. 12. nov. kl. 19.00 til kl. 20.00
Hør historiker og museumsinspektør Jakob Ingemann Parby fortælle om projektet ”Lyden af Hovedstaden”. 12/11

Hør historiker og museumsinspektør Jakob Ingemann Parby fortælle om projektet ”Lyden af Hovedstaden”, der giver et historisk blik på lyde, støj og klager i guldalderen og i klunketidens København.

Sprog: Dansk

Også i 1800-tallet har der været larm og støj i byrummet til gene for byens borgere: Larm fra gøende hunde, skrålende gadehandlere og børn, der råber og bander, mens de spiller klink op ad gademuren. I slutningen af århundredet bliver disse særlige lyde blot baggrundsstøj i sammenligning med støjen fra de hestevogne, cykler og sporvogne, der nu præger bybilledet. Der kommer bredere veje og nye vejbelægninger og byggematerialer ændrer lydenes resonans. Støj er nu ikke længere noget, der kan bekæmpes gennem individuelle klager, men gennem regulering, lovgivning og nye tiltag.

Historien om den moderne bys tilblivelse er fortalt mange gange før, men dette foredrag ser nærmere på lydenes og den menneskelige stemmes rolle i forandringsprocessen.

Foredraget udspringer af forsknings- og formidlingsprojektet Lyden af Hovedstaden, der løber frem til 2023, og som blandt andet vil munde ud i en række artikler, publikationer, rekonstruktioner af fortidens lyduniverser og en særudstilling på Københavns Museum.

Læs mere om Lyden af hovedstaden her

Foredraget er det første af en række foredrag på Københavns Museum af projektets tilknyttede forskere.

Pris: 90 kr. inklusiv entré til Københavns Museum samme dag.

Tidspunkt: 12. november kl. 19:00

Sted: Foredraget afholdes i ”Salen” på Københavns Museum