Det nye Arkæologisk Værksted

19. juni slog vi dørene op for det nye Arkæologisk Værksted, hvor du kan studere arkæologiske fund fra byens fortid på nærmeste hold

Bag den klassiske københavnske butiksfacade på hjørnet af Stormgade og H.C. Andersens Boulevard får børn og voksne mulighed for at komme tæt på arkæologernes arbejde: Her kan du bl.a. studere arkæologiske fund på nærmeste hold og få indblik i arkæologernes arbejde med at sortere, vaske og undersøge fund under den københavnske asfalt – og du kan selv være med! Et af de vigtigste mål med det nye Arkæologiske Værksted er at kunne vise, hvordan naturvidenskaben hjælper arkæologerne med at aflure fundenes hemmeligheder: om alder, ernæring, materialer og brug.

De nye lokaler er opdelt i to. Det største af lokalerne er indrettet med tre vaskestationer, reoler til de mange indkomne fund, mikroskoper og andet udstyr, udstillingsbænke i vinduerne. Som noget nyt har du endnu bedre mulighed for at få et kig ind til selve registreringsprocessen, da det mindste af de to rum bliver indrettet med registreringspladser til arkæologerne, reoler til fundene, PC-adgange, fotostation o.l. Registreringsprocessen handler meget om at være omhyggelig og struktureret med fundnumre, påpasselig med optælling og opmåling – kort sagt at holde tungen lige i munden. Der vil ikke være direkte adgang for publikum, men store glasdøre ind til lokalet giver et godt udsyn til dette minutiøse arbejde.

Når man er på museum og kigger på potteskår, skeletter og andre genstande, der er gravet op af jorden, går man helt glip af den vigtige proces, der går forud for montren. For hvad er det? Hvor kommer det fra? Hvad blev det brugt til? Og hvor gammelt er det egentlig?

Det er nogle af de spørgsmål, arkæologerne finder svar på, når de sorterer, vasker og undersøger de mange fund, der hver dag finder vej fra den københavnske undergrund til deres arbejdsborde i Arkæologisk Værksted. Og nu kan alle og enhver komme og være med.

Historien ud til københavnerne

I Arkæologisk Værksted er der nemlig også gjort op med forestillingen om, at man kun må se og ikke røre.

”Vi ønsker at åbne museet op og have meget mere fokus på borgerinddragelse og på tilgængeliggørelse af vores fælles kulturarv – vi vil gerne invitere publikum med helt ind i maskinrummet og se, hvordan vi arbejder. De arkæologiske fund skal renses, registreres og undersøges, inden de sendes på magasin og i den forbindelse, har vi fundene fremme, så publikum kan komme helt tæt på. De kan følge med i vores arbejde, når vi analyserer læder, træ, tekstiler, knogler, keramik og kridtpiber,” siger museumsinspektør Mia Toftdal, der er ansvarlig for Arkæologisk Værksted.

”Jeg vil næsten garantere, at gæsterne oplever noget forskelligt, hver gang de besøger os, fordi vi bearbejder fundene i den rækkefølge, de kommer ind. En dag kan det være fine glasfund, dagen efter er det kasserede gedeknogler. Gæsterne selv kan være med til at vaske dyreknogler og sortere potteskår, og de kan nærstudere fund i værkstedets mikroskoper”.

”Med Arkæologisk Værksted vil Københavns Museum åbne publikums øjne for de historiske og sociale processer, der har skabt byen gennem de fysiske genstande og gennem de fagfolk, som bearbejder og fortolker fundene. Det handler om at vise og tale med gæsterne om, hvordan nutidens København hænger sammen med fortiden, og hvordan fortiden og nutiden former vores forventninger og forestillinger om fremtiden” forklarer Mia Toftdal.

Arkæologisk Værksted er det eneste sted i Danmark, hvor arkæologernes værksted har fast åbningstid for publikum. Værkstedet er åbent hver weekend kl. 12-16, og børn og voksne i alle aldre er velkomne!

Skoletjenesten på Københavns Museum tilbyder forløb i Arkæologisk Værksted for både vuggestuer, børnehaver og folkeskolen. Se mere om dagtilbud og undervisningstilbud her.

Åbningstider

Arkæologisk Værksted kl. 12-16 hver lørdag og søndag.

Derudover er der åbent ved særlige arrangementer som Kulturnatten, Lille Kulturnat samt i enkelte af skolernes ferier. Følg med på her på museets hjemmeside og på Facebook.

Entré er gratis med billet fra Københavns Museum. NB! Børn og unge under 18 år gratis adgang.

Adresse

Arkæologisk Værksted
Stormgade 20 (på hjørnet af Stormgade og H.C. Andersens Boulevard)
1555 København V

For yderligere oplysninger kontakt

Mia Toftdal, museumsinspektør og ansvarlig for Arkæologisk Værksted
E-mail: zb6r@kk.dk

Det oprindelige Arkæologisk Værksted er etableret med økonomisk støtte fra Nordea-fonden. Udvidelsen af Arkæologisk Værksted er blevet til med en fondsdonation fra Novo Nordisk Fonden.