Københavns Kommunes logo

Særudstilling: Stamsteder - Københavns sidste værtshuse

”Der er plads i baren til alle”. Fotoudstilling 1. december 2022 - 28. februar 2023

Ny chance for at se fotoudstillingen Stamsteder - Københavns sidste værtshuse. 1/12 2022 -28/2 2023

"Stamsteder" måtte lukke ned efter kun 14 dage i december 2021 pga Covid19-restriktioner. Mange har efterspurgt udstillingen, så derfor er det en stor glæde, at vi kan genåbne den, så alle kan se den fra 1. december og tre måneder frem.

Stamsteder stiller skarpt på hovedstadens svindende antal brune bodegaer, som ved nærmere eftersyn er forbløffende forskellige. Svalende pilsnere i de brune kulisser erstattes bid for bid af cortadoer med havreskum på nye fortovscaféer, og rygmærkerne viger pladsen for crop-tops. Byfornyelsens vinde blæser ud i alle afkroge af byen og omdanner, lukker eller overflødiggør stamstederne. Med undtagelse af dem for hvem værtshusene er et vigtigt holdepunkt i tilværelsen. For de brune bodegaer er også socialkontorer, væresteder, familie og hjem for lokale københavnere.

Udstillingen viser Thomas Skous fotografier fra 14 ret forskellige værtshuse fra 14 Københavnske bydele, som er et lille udvalg fra bogen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”, der er skrevet af Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen. Her er tale om steder, hvor historierne og hemmelighederne er lige så mørke som den dunkleste bitter, humøret dugfriskt og festen kan fortsætte til den lyse morgen alle ugens dage. Hvor udsmykningen er en amagerhylde værdig og hvor julepynten ikke bare sådan lige bliver pillet ned.

”Barnenumser og rynkerøve, fidibusser og cokehoveder, sprittere og kendisser – der er en plads i baren til alle, hvad enten du skal slukke tørsten med en enkelt fad eller drikke for at glemme. Så længe du ikke slås, laver ballade eller overskrider den hårfine grænse mellem charmerende fuld og skideirriterende...” Citat fra bogen bag udstillingen: ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”, der udkom i december 2021.

Du kan købe bogen "Stamsteder" i museets butik, der har åbent hver dag kl. 9-18, torsdag kl. 9-21.

Kontakt

Københavns Museum

Stormgade 18

1555 København V

Åbningstider

Mandag - Onsdag

09:00 - 18:00

Torsdag

09:00 - 21:00

Fredag - Søndag

09:00 - 18:00

Del med