Månedens Fund: Multifarvet glasfragment fra Snaregade

Et stykke multifarvet glas af høj kvalitet, som oprindeligt har været en del af et fint drikkeglas eller en vase af en vis værdi. Fragmentet er fundet sammen med andet husholdningsaffald og dateres til 1600-tallet.

Venetiansk Aventurin glas 

Fragmentet er en type af mundblæst glas fremstillet i Venedig. Det lilla farvede bundglas er dekoreret med Aventurin-teknikken, hvor glasset, mens det stadig sidder på blæserøret, bliver rullet i stykker af metaloxider, såsom kobber, som smelter ind i overfladen. Når glasset blæses og afkøles, giver metaloxiderne et guldlignende glitrende mønster i det færdige glas. Den røde og hvide farve er tilføjet på stort set samme måde ved at bruge farvet fritte (små stykker glas). 

Aflejring af husholdningsaffald 

Glasfragmentet er fundet sammen med flere andre fine glasfragmenter samt keramik. Denne lille samling af fine genstande er fundet på bunden af en nedlagt brønd, beliggende i gården til et hus i Snaregade, som dateres til 1600-tallet/begyndelsen af 1700-tallet.

Månedens fund findes i en montre i Salen - der er gratis adgang i hele museets og caféens åbningstid. Ønsker man at se museets andre udstillinger, skal der dog løses billet. 

Kontakt

Københavns Museum

Stormgade 18

1555 København V
Del med