Ugens juletema: "Vinterlege"

Følg med i Københavns Museums og Stadsarkivets daglige julekalender og læs om ugens juletema her.

Det var to store, trekantede tagstensbrokker, han havde til øjne; munden var et stykke af en gammel rive, derfor havde han tænder. Han var født under hurraråb af drengene...” Sådan skrev H C Andersen i 1861 i sit vintereventyr om Snemanden. Vinterens hvide nedbør har til alle tider inviteret til leg hos børn og barnlige sjæle; skøjteløb på de tilfrosne søer, sneboldkamp i skolegården, rutsjeture ned ad kælkebakken og kreative fremstillinger af hvide væsner med gulerodsnæser.

Skøjteløb

I København har folk løbet på skøjter i flere hundrede år. De ved vi, fordi arkæologer har fundet skøjter lavet af dyreknogler, som man bandt omkring fødderne udenpå skoene. I løbet af middelalderen blev benskøjterne afløst af metalskøjter, og skøjteløb blev en meget populær folkeforlystelse. Søerne er måske byens mest populære skøjtebane, men tidligere benyttede københavnerne voldgravene omkring byen.

I løbet af 1900-tallet, når der var udsigt til en længere periode med frostvejr, indrettede Københavns Kommune kunstige skøjtebaner på skolernes idrætspladser. Her kunne drengene imponere pigerne, og omvendt, og måske opstå sød musik mellem skøjterprinser og prinsesser.

På tur med kælken

Der har været skrig og skrål på vej ned ad de små bakker i byens parker. Men når det skulle være rigtig vildt, drog københavnerne ud til Ulvedalen i Klampenborg. Her vrimlede det med mennesker, og den berygtede Djævlebakke fik, med sin svimlende stejlhed, skrigende til at vokse og hjertet til at hamre.

Følg med i julekalenderen på KBH billeder - hvor vi viser et foto under ugens tema, hver dag frem til juleaften.