Pressemeddelse: Kom til Golden Days på Københavns Museum: Evig ungdom

• Foto: Københavns Museum
Evig ungdom har til alle tider lydt forjættende – og faktisk er det noget, Københavns Museum arbejder med på forskellig vis.

20.8.2020

Kom til Golden Days på Københavns Museum:
Evig ungdom

Evig ungdom har til alle tider lydt forjættende – og faktisk er det noget, Københavns Museum arbejder med på forskellig vis: Dels ved at give fortidens unge en stemme. Dels ved en bevaringsindsats, hvor vi sikrer ting, der siger noget om fortid og nutid – for evigt.
Festivalen finder sted 4.-20. september.

I forbindelse med dette års kulturfestival Golden Days tema ”Forever Young” stiller Københavns Museum bl.a. skarpt på, hvordan børn og unge har kæmpet for at få deres plads i byen.

Netop ungdommens rolle i byens historie er vigtig, mener kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde:

”Som ung kan man godt opleve, at man står alene med sine problemer. At man er i en tid, hvor ens nærmeste og omverdenen ikke forstår én, både på det personlige plan og med kampene for miljø, fordeling af goderne, klimaet og verdenssundheden,” siger hun og uddyber:

”Jeg kan selv huske den uro, der tidligere var på Nørrebro, hvor børn og unge gjorde oprør mod det etablerede. Derfor er det interessant, at Københavns Museum under dette års Golden Days festival med deres Nørrebrobyvandring sætter fokus på børnemagt og ungdomsoprør.”

Ud over byvandringen på Nørrebro, kan du på et foredrag om ”Unges sko i 500 år” komme tæt på fortidens skomode, og hvordan vi bevarer skoene for eftertiden. Læg også vejen forbi Arkæologisk Værksted, hvor du i den sidste festivalweekend kl. 10-14 kan høre om ”fugtighedscremer” og solbeskyttelse – for flere 100 år gamle strømper, sko og strik fundet i jorden. Studer samtidigt fortidens modemønstre og materialer på nærmeste hold.

NB! Der er begrænset antal pladser til foredrag og byvandringer, så husk at bestille billet.

Fakta om arrangementerne:

Byvandring: Børnemagt og ungdomsoprør – en byvandring i Nørrebros konflikter
Tirsdage kl. 17 og søndage kl. 14 (i perioden 6. - 20. september)

Nørrebro har siden Slaget på Fælleden for næsten 150 år siden været kampplads for en lang række oprør mod myndigheder og andre autoriteter, hvor børn og unge var med. På denne byvandring dykker vi ned i bydelens brogede historie med fokus på de unges visioner og et bud på, hvorfor borgerne og de unges aktivisme er blevet indvævet i bydelens historie.

Mødested: Springvandet på Sankt Hans Torv (billet skal købes på forhånd)
Køb billet (50 kr.) via https://webshop-historieogkunst.kk.dk/byvandring-boernemagt-og-ungdomsoproer-en-byvandring-i-noerrebros-konflikter

Foredrag: De unge år – for evigt. Unges sko i 500 år
Torsdag 10. og 17. september kl. 19-20.30

Hvornår gik man fra at være barn til voksen for 700 og for 300 år siden? Og gik dette skel i fødderne? Gik man overhovedet med sko, når man var barn? Og hvornår blev man så voksen nok til at gå med sko?

Vores prisvindende skoforsker, og museumsinspektør, Vivi Lena Andersen, besvarer bl.a. disse spørgsmål ud fra, hvad fortidens københavnere bar på deres fødder, og afslører hvad der skal til for at holde de arkæologiske sko ”evigt unge”.

Københavns Museum har i de seneste ti år gennemført store, arkæologiske undersøgelser med særligt gode bevaringsforhold for organisk materiale, herunder sko. Skosamlingen på Københavns Museum giver indblik i fodtøjspraksisser hos et bredt udsnit af den københavnske befolkning op igennem historien, og det er særligt denne samling, der har skabt baggrunden for Vivis forskning i fodtøj fra arkæologiske udgravninger.

Københavns Museum, Stormgade 18
Køb billet (50 kr.) via:  https://webshop-historieogkunst.kk.dk/arrangementer/koebenhavns-museum/foredrag-de-unge-aar-for-evigt-unges-sko-i-500-aar

Har fortiden en fremtid? Om konservering
Lørdag 19. og søndag 20. september kl. 10-14

Aldrig har det været så populært at være ung, og vi kæmper en ivrig kamp mod uret, når alderen begynder at vinde over hud og hårfarve. Mange søger at bevare det unge udseende ved hjælp af fugtighedscremer og solbeskyttelse. Lignende metoder kender vi fra arkæologiens verden, hvor fugtig jord, kulde og undergrundens mørke har bidraget til bevaringen af 500 år gamle strømper, sko og strikhuer.

Besøg Københavns Museums Arkæologiske Værksted, kom helt tæt på velbevarede arkæologiske fund, og lær mere om Københavns særlige bevaringsforhold og betydningen af konservering, når vi sætter fokus på fortidens fremtid. Kig forbi i værkstedets åbningstid mellem kl. 10-14.

Arkæologisk Værksted, Stormgade 20, st.
Adgang med almindelig entrébillet til Københavns Museum kan købes på stedet eller på forhånd: https://webshop-historieogkunst.kk.dk/entrebillet

Se flere Golden Days arrangementer på www.thorvaldsensmuseum.dk eller www.nikolajkunsthal.dk eller hele festivalprogrammet på www.goldendays.dk

Kommunikations- og presseansvarlig på Københavns Museum,
Jesper T. Møller, 4019 7485, D64B@ kk.dk