Change language

Header menu

Pressemeddelelse: Unik samling af historiske fotos bliver online

Den første forvalter på Københavns Rådhus havde blik for, at nutid en dag bliver historie. Nu kan hans fotosamling ses på kbhbilleder.dk

”Fotografisamlingen vil en gang i tiden blive af meget stor betydning for byens historie,” skrev Københavns rådhusforvalter Ernst Nyrop-Larsen i et brev til en borgerrepræsentant i december 1908 om den samling af fotos, som nu kan ses på kbhbilleder.dk.

Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv ser Ernst Nyrop-Larsen som en fotopioner, der stillede skarpt på byrummet. Hvor fotograferne typisk havde arbejdet i studier, tog Nyrop-Larsen i 1900-tallets første årti ivrigt rundt i byen. På trods af tidens tunge kameraudstyr var han på pletten ved nedrivninger og særlige begivenheder. Motivkredsen går fra kongelige besøg, byggepladser og legende børn i gaderne.

Rådhusets forvalter blev senere viklet ind i konflikter og pålagt at holde op med at fotografere. Han begyndte i stedet for at samle på fotos taget af andre. Rådhusforvaltningen fortsatte fotoindsamlingen efter chefens død i 1933, og derfor dækker samlingen tiden frem til 1948. Ud af samlingens godt 6.000 fotos skønnes Nyrop-Larsen at have taget knap 900 fotos. Fotografierne er som regel godt registreret med oplysninger om tid og sted.

”Vores mål er gøre adgangen til kulturarven let tilgængelig for alle, for det handler i sidste ende om en demokratisering af kulturarven. Nu bliver det let og enkelt at få adgang til endnu en stor billedsamling,” siger Niko Grünfeld, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. Borgmesteren glæder sig over, at flere og flere fotos kommer på kbhbilleder.dk og i øvrigt også over, at Frederiksberg Kommune har besluttet at bruge platformen til at tilgængeliggøre fotos.

”Folk med interesse i Københavns lokalhistorie vil glæde sig over samlingen, som er speciel ved, at vi er ude i byrummet. Ernst Nyrop-Larsen har haft blik for fotoets muligheder til at dokumentere og formidle byens udvikling. Rådhusforvalteren har set fotoet som et supplement til indsamling af museumsgenstande fra byen,” siger museumschef Louise Jacobsen, Københavns Museum.

Fotosamlingen kan ses her

Nærmere oplysninger: afdelingsleder i Stadsarkivet Mads Neuhard, tlf. 6023 3385.