Change language

Header menu

Pressemeddelelse: Oplev HuskMitNavn, Peter Callesen og Bureau de Tours på Københavns Museum

  • Peter Callesen værk med person
    Foto: Per Callesen
Kunst og ikke mindst samtidskunst er en væsentlig del af publikumsoplevelsen på det nye Københavns Museum, der slog dørene op i februar

Her bliver du mødt med kunstværker af HuskMitNavn, Peter Callesen og kunstnergruppen Bureau de Tours, som på hver deres måde sætter 1000 års Københavnerhistorie i perspektiv. Samtidigt er selve museumsbygningen fra 1894 kunstnerisk udsmykket fra kælder til kvist i datidens stil. Der er med andre ord meget at komme efter for alle, der søger kunstoplevelser.   

Moderne kunst sætter historien i nyt lys

Samtidskunsten spiller en central rolle i byrummet og i vores hverdag. Derfor inviterer Københavns Museum, støttet af en række fonde, samtidskunstnere indenfor for at give deres besyv til publikumsoplevelsen i udstillinger og publikumsområdet. Samtidskunsten skal være med til at tilføre nye dimensioner til tematikker og udstillede genstande samt give anledning til reflektion blandt de besøgende. Bureau de Tours har specialiseret sig i sociale installationer i byrummet, ofte med udstrakt brugerinddragelse, Peter Callesen bygger bro til poesiens verden med sine skulpturer i papir og mange kender HuskMitNavns gadekunst fra brokvartererne.

Bureau de Tours’ multimøbel

Allerede fra du træder ind gennem gitterporten til Stormgade 18, bliver du mødt af Bureau de Tours’ multimøbel, der giver museumsbygningens ærværdige italienske villastil et moderne og bæredygtigt modspil. Oven på den klassiske brostensbelægning er der opsat et trædæk med indbyggede siddepladser og plantekasser, som rummer planter, der er efterkommere af de 400 år gamle plantefrø, som arkæologerne møjsommeligt har gravet frem – fra fortidens baggårdslatriner.  

HuskMitNavns finurlige figurer

HuskMitNavn har gennem årtier præget Københavns gavle og gader med aktivistiske slogans om byens udvikling og en genkendelig streg og stil. Han har bragt udtrykket fra sin gadekunst ind i museet og udsmykket hele skoletjenestens område samt garderoben. Museets funktioner og ”back stage”-arbejde med at indsamle, bevare og formidle byens historie er afsættet for hans vægmalerier, der myldrer med arkæologer, genstande og børn på opdagelse. 

Peter Callesen – kortskitse med Kierkegaards skrift

Peter Callesen søger i sine værker at skabe konkret poesi i form af skulptur, tegning og papir og som ofte gengiver naturstridige og skæbnesvangre situationer. Til Københavns Museum har han skabt et værk, der forener Kierkegaards skrevne ord med byens grid i en papirinstallation af ”materialiseret poesi”, der er i den del af den permanente udstilling, som handler om samspillet mellem hovedstaden og litteraturens område.  

Samtidskunsten medvirker til nyfortolkningen af byen

“Det nutidige skal med, når vi fortæller om det fortidige – Det har været vigtigt for os i opbygningen af et nyt Københavns Museum. Vi skal ikke bare fortælle tusinder af års historie i en smuk gammel bygning; vi skal også gøre historien nærværende for den besøgende. Dét gør vi både ved moderne museumsformidling, som fx den interaktive bymodel på 2. sal, og ved at lade nutidens borgere komme til orde i udstillingerne og via multimediale installationer. Men også ved at invitere samtidskunsten indenfor for at åbne den besøgendes blik for sammenhænge og nye dimensioner der, forhåbentligt, er med til at bygge bro til fortiden” udtaler Københavns Museums museumschef Louise Jacobsen. 

“På Københavns Museum kan man blive klogere på byens historie og samtidig få sig en kunstoplevelse. Det er interessant, at samtidskunsten er rykket inden for i den historiske bygning og på den måde er med til at præsentere Københavns historie på en ny og anderledes måde for publikum. Og så er den smukke bygning en kunstnerisk oplevelse i sig selv, som også er værd at besøge,” udtaler kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å). 

Samtidskunsten på Københavns Museum er bl.a. støttet af Spar Nord Fonden, 15. juni fonden og Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond.  

Mod på flere kulturelle oplevelser? Besøg Kulturkvarteret i hjertet af København  

Særligt ift. Covid19: 

  • Københavns Museum følger myndighedernes retningslinjer for håndtering af Covid 19. 
  • Som besøgende vil man møde afstandsmarkeringer og mulighed for håndvask og afspritning, ligesom værter står klar til at vejlede om færdsel i bygningerne og til at svare på spørgsmål. Museet afrenser kontinuerligt div. flader og spritter af flere gange om dagen. 
  • Alle skal bruge mundbind, med mindre man sidder ned på de dertil indrettede pladser. 
  • Besøgende anbefales at købe billet på forhånd via hjemmesiden. Har man ikke mulighed for at købe billet online, kan den købes i de fysiske billetsalg på stederne. Betaling i disse skal så vidt muligt foregå ved kontaktløs betaling eller mobilepay. 
  • Museet har åbent hver dag hele ugen fra kl. 9 til 18, torsdag endda til kl. 21, så der er gode muligheder for at planlægge dit besøg. Der er færrest besøgende i ydertidspunkterne.  

Yderligere information 

  • Museumsinspektør på Københavns Museum, Regitze Westergaard, 4042 6458 eller ez4f@kk.dk 
  • Kommunikations- og presseansvarlig på Københavns Museum, Jesper T. Møller, 4019 7485 eller D64B@kff.kk.dk