Change language

Header menu

Pressemeddelelse: Københavnske kulturinstitutioner i besøgsfremgang trods corona-sommer

  • Foto: Københavns Museum
Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Museum har alle oplevet massiv besøgsfremgang i juli 2020

17. august 2020

Langt flere gæster end normalt har denne sommer besøgt Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og det nyåbnede Københavns Museum. Det viser helt nye besøgstal fra de tre kulturinstitutioner, der hører under Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune. Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å)peger på museernes nye publikumstiltag som en af flere årsager til fremgangen.  

”Kulturlivet er med til at binde os sammen, og museerne og kulturinstitutionerne er blandt kulturens vigtigste grundpiller. Og som på mange andre kulturinstitutioner har corona-krisen været en massiv udfordring, så det glæder mig enormt, at flere gæster end forventet har lagt vejen forbi de københavnske kulturinstitutioner,” siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å) og uddyber:

”Et stærkt program med gode særudstillinger og en række målrettede tiltag for at tiltrække danske gæster, ikke mindst børn og unge, ser ud til at have båret frugt. Det er jeg rigtig stolt af.”

Det kan også have haft betydning, at entréen til kulturinstitutionerne har været halveret hen over sommeren som led i Folketingets hjælpepakke. Også den nye fællesbillet, der giver adgang til tre institutioner for én billets pris, har betydet, at nye grupper er kommet til.

På Thorvaldsens Museum har man i juli i år oplevet en besøgsfremgang på næsten 30 procent sammenlignet med juli sidste år. Og på Københavns Museum, der åbnede i februar i år, har der i juli været tre gange så mange gæster som i den sidste juli måned, hvor det gamle bymuseum havde åbent tilbage i 2015.

”Museerne kan noget helt specielt. Her kan man finde ro i en til tider fortravlet by og hverdag, man kan mødes på tværs af generationer, og man kan glimtvis opleve, at tiden står stille, når vi oplever nye sammenhænge og måske endda erfarer, at noget er større end os,” siger Franciska Rosenkilde.

De københavnske kulturinstitutioner, der om sommeren normalt tiltrækker mange udenlandske turister, iværksatte henover sommeren en række nye publikumsinitiativer, målrettet københavnerne og danske gæster, ikke mindst børnefamilier.

Det har givetvis haft betydning, at entréen til kulturinstitutionerne har været halveret hen over sommeren som led i Folketingets hjælpepakke. Men også den nye fællesbillet, der giver adgang til tre institutioner for én billets pris, har betydet, at nye grupper er kommet til.

Fakta om besøgstal på Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal sommeren 2020

  • De københavnske kulturinstitutioner Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal har alle oplevet stor publikumsfremgang i juli 2020.
  • Københavns Museum har haft næsten 12.000 gæster med billet i juli i år. Det er tre gange så mange som da museet lå på Vesterbrogade, men færre for måneden end forventet inden coronaen ramte.
  • Thorvaldsens Museum fik besøg af 5700 gæster – en fremgang på næsten 30 procent.
  • Nikolaj Kunsthal har haft knap 5.000 gæster i juli i år. 53.000 gæster nåede at lægge vejen forbi Leonard Cohen-udstillingen, skabt i samarbejde med Kunstforeningen Gl. Strand.
  • Regeringens Folketinget hjælpepakke betød, at en række udvalgte kulturinstitutioner – herunder Københavns Museum, Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal - i skolernes sommerferie kunne tilbyde 50 procent rabat på entrébilletterne.
  • På Københavns Museum har man i løbet af sommeren i år lavet særlige publikumsaktiviteter såsom foredrag, børneaktiviteter og byvandringer.
  • På Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal har man også lavet særlige publikumsaktiviteter. Det gælder blandt andet særlige børneaktiviteter, hvor man f.eks. kan få sit helt eget modelleringskit samt koncerter, inspirationsaftener og masterclass om kunsthistorie for voksne.

Fakta om corona-restriktioner og sikkerhed på museerne

Kulturinstitutionerne har fulgt og følger alle gældende sikkerheds-restriktioner, jf. corona.

  • På Københavns Museum betyder det, at man tæller samlet antal gæster ved deres ankomst, spritter og vasker kontaktflader af flere gange dagligt, har plexiglasafskærmning ved kassen og sørger for at gæsterne holder afstand til hinanden i billetkøen, har pile med ensretning i udstillingsrummene, hvor det kan lade sig gøre, har standere med håndsprit fordelt i hele museumsbygningen, har ophængt informationsmateriale med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Der er også reminders om at holde afstand, følge ensretningen og huske god håndhygiejne på de oversigtskort, der deles ud. Ved travlhed gøres gæsterne ved billetkøbet opmærksomme på, at de skal fordele sig i museumsrummene, holde god afstand til hinanden og hellere springe et rum over, hvis der allerede opholder sig mange gæster. Desuden runderes i udstillingen for at sikre, at der ikke opholder sig for mange gæster i rummene. Gæsterne gøres løbende opmærksomme på at holde afstand ved rundering, ligesom de gøres opmærksomme på ensretningen.
  • På Thorvaldsens Museum og i Nikolaj Kunsthal følger man samme retningslinjer.  Derudover har man på Thorvaldsens Museum også fået coronavenlig formidling. Thorvaldsens Museums app har formidling af kunsten i alle rum og samlingerne, og det gør, at besøgende kan lære mere om udstillingerne, uden at skulle låne headsets, foldere eller andet der kan udgøre en kontaktflade. Appen registrerer, hvilket rum man befinder sig i, og alle værker i nærheden, kommer automatisk op. Man kan også synkronisere appen med en anden, sådan at man hører audioguides samtidig.

Spørgsmål fra pressen kan rettes til:

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde via pressekonsulent Anne Nyhus på tlf.: 93906640 eller mail: jx76@kk.dk

Københavns Museum via kommunikations- og presseansvarlig Jesper T. Møller på tlf.: 40197485 eller mail: d64b@kk.dk

Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal via PR- og kommunikationsansvarlig Maria Horn Rasmussen på mail: maria.horn.rasmussen@kk.dk