Change language

Header menu

Podcastserie: København i 1000 år

  • Københavns Museum
Hør Københavns historie via Københavns Museums nye podcastserie. Fra de første spor af byen og sørøverangreb over byggeboom og brande

Der er spor af historien overalt: Under Københavns asfalt og fliser, på bygninger og i byrum og mellem de mennesker, der færdes her. En af byens bygninger, det tidligere Overformynderi i Stormgade, huser Københavns Museum, der samler hele hovedstadens historie. 

Dyk ned i Københavns historie med afsæt i museets fortællinger om byen. Fortællinger, der handler om byen i 1000 år, men som også går tilbage til før København blev København. Hør om vikingebosættelser og sørøverangreb, byggeboom og brande. Og drømme, fattigdom, rigdom og alt det imellem. 

1. afsnit - Myten om Absalons København

At København blev grundlagt i 1100-tallet af biskop Absalon er en af Danmarkshistoriens mest sejlivede myter. Sandheden er at området omkring København har været beboet af mennesker lige siden stenalderen og at byen, med havnen ud til Øresund, eksisterede længe før Absalon og kong Valdemar overhovedet var blevet født. I første afsnit af serien “Historier om København” går vi bagom myten og kaster nyt lys over byens tidligste historie.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal.

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør Niels Henrik Andreasen og museumsinspektør Jane Jark Jensen.

2. afsnit - Chr. 4.’s vilde visioner og bristede drømme

I 1500-tallet rammer renæssancen København med et brag. Den rige fyrste Christian d. 4. har fået kongemagten og med den, begynder en ny tid for hovedstaden. Tidens idealer om købmandskab, kirke, kunst og videnskab kommer til udtryk når Chr. 4. opfører nogle af byens mest ikoniske bygninger som Rundetårn og Børsen. Krig kommer dog i vejen for kongens ambitioner for byen, og efterdønninger af hans manglende krigsheld ender med at true selve byen, og hele kongerigets, eksistensgrundlag.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal. 

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør Jakob Ingemann Parby.

3. afsnit - Penge, parykker og pest

I midten af 1600-tallet sker der noget i hovedstaden der skal vende op og ned på livet i byen. Den enevældige konge og hele hans hof gør København til hovedresidens og med dem følger landets rigeste og mægtigste mænd. Paradoksalt nok, rammes København samtidig af voldsomme katastrofer som pest, brande og bombardementer. Katastrofer der kommer til at sætte et uudsletteligt aftryk i byen, på både godt og ondt.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal 

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør Jakob Ingemann Parby.

4. afsnit - Fattige forbrydere og forfærdelige straffe

I 1660 flytter den enevældige konge og hele hans hof til København. Men det er bestemt ikke alle der får del i det gode liv. Langt de fleste Københavnere lever en kummerlig tilværelse i fattigdom og folk tvinges ofte ud i kriminalitet for at overleve, med voldsomme konsekvenser til følge. I dette afsnit af “Historier om København” viser vi en mindre flatterende side af byens historie. En side der har været yderst synlig i gadebilledet og ikke mindst en kæmpe ulykke for de københavnere der levede i fattigdom.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør Jakob Ingemann Parby.

5. afsnit - Voldenes fald

I 1800-tallet forandres byen for altid. De volde og porte der er i århundreder har omkranset hovedstaden og lukket den om sig selv, sprænges, og byen får en form vi kan genkende i dag. Brokvartererne udvikler sig, og der skabes et nyt centrum i form af Rådhuspladsen ligesom cykler, cafeliv og parker bliver en del af bybilledet. Elektriciteten sætter København i et moderne skær og med den bindes byen sammen på nye måder.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør Jakob Ingemann Parby.

6. afsnit - Kampen om byen

I midten af 1900-tallet er store dele af København blevet slidt. De før så nye brokvarterer er blevet forældede og bystyret sætter en plan i værk for at modernisere byen og lokke nye velhavende borgere til. Moderniseringerne kaldes “saneringer” men det er bestemt ikke alle københavnere der er glade for planerne. Boligmangel og ungdomsoprøret skaber derfor i 1960’erne grundlaget for de såkaldte “slumstormere” der indleder en ideologisk kamp om byen og dens rum. En kamp der har præget byens historie lige siden, og for så vidt stadig udkæmpes den dag i dag.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør og etnolog Inger Wiene.

7. afsnit - Queer i København gennem 1000 år

Livet for dem, der gennem historien har følt kærlighed på kryds og tværs af de kønsroller, som samfundet traditionelt har defineret, har ændret sig markant igennem de seneste 1000 år. I denne podcast dykker vi ned i nogle af disse fortællinger, om livet som queer i København. Fortællinger, der ikke kun handler om samfundets skiftende syn på kærlighed og dem, der er anderledes, men som også giver et indblik i, hvordan det anderledes med tiden er blevet anerkendt som en styrke. Fra de helt store historiske milepæle til de nære personlige erfaringer, fortæller vi om alt fra vikingeguder, der skifter køn, til de første hede møder i Ørstedsparken i 1800-tallet. Kom med på en tour de force i Københavns queerhistorie. 

Dette podcastaf er produceret af Københavns Museum i samarbejde med Copenhagen 2021 - World Pride & Euro Games.

Hør afsnittet via Podbean eller hos din egen podcastkanal

Medvirkende: Vært, produktion og tilrettelæggelse: Simon Brun Andersen. Medvirkende: Museumsinspektør og etnolog Inger Wiene.

Vært og produktion: Simon Brun Andersen med hjælp fra museumsinspektør og etnolog Inger Wiene.

 

Medvirkende i serien:

Produktion, vært og tilrettelæggelse:  Simon Brun Andersen
Fra Københavns museum: Stenalderarkæolog og museumsinspektør Niels Henrik Andreasen, arkæolog og museumsinspektør Jane Jark Jensen, museumsinspektør og Ph.D Jakob Ingemann Parby, Etnolog og museumsinspektør Inger Wiene. Musik: Intro og outromusik af Miccel Mohr ved Mohr Music Production. Underlægningsmusik af Casper Belmaati og Miccel Mohr.