Change language

Header menu

Omfattende Copenhagen 2021 program på Københavns Museum

I august dykker museet ned i fortællinger om livet som queer i hovedstaden i løbet af historien. 12/8-22/8

København er kendt som en mangfoldig og åben by. Faktisk vurderer rejseguiden Lonely Planet, at København er den mest queer-venlige by i hele verden. Men for de mennesker, hvis kærlighed ikke fulgte de traditionelle kønsroller, som samfundet definerede, har livet ændret sig dramatisk i løbet af de seneste 1000 år. I forbindelse med Copenhagen 2021 - World Pride & Euro Games, 12.-22. august 2021 bidrager Københavns Museum med en række aktiviteter, hvor du kan komme ind på museet, rundt i byen eller høre queerhistorier, der hvor du er. Her er en podcast med 1000 års queerhistorie i København, lydspor om queerhistorie i museets udstilling og foredrag, der skildrer, hvordan én fra overklassen og én fra underklassen udøvede deres homoseksualitet for 100 år siden. En byvandring tager dig med til steder i byen, der har haft betydning for queer-historien i København. Sidst, men ikke mindst, indsamler museet genstande fra Euro Pride 1996.

Historisk byvandring: Queer in Copenhagen

7., 8., 14. & 15. august + ekstra byvandring 23. august kl. 15

Deltag i Københavns Museums historiske byvandring og hør om, hvordan det danske samfund og byen blev influeret af seksualitet ”uden for normen”. Det bliver en tur tilbage i tiden med besøg i det idylliske anlæg Ørstedsparken, som i flere hundrede år har givet ly for seksuel aktivitet blandt mænd. Vi går også gennem indre by omkring Studiestræde og Larsbjørnsstræde, som på forskellige måder har været præget af queer liv og Sankt Nikolaj Kirke, hvor det lykkedes to kvinder blev gift i begyndelsen af 1700-tallet.

Mødested: Regnbuepladsen ved siden af Rådhuset.

Byvandringen varer ca. 1½ time.

Pris: 50 kr., bestil billet her: https://webshop-historieogkunst.kk.dk/historical-city-walk-queer-in-copenhagen

Sprog: Engelsk

Den kontrærseksuelle københavner

12. august kl. 19

Hør den usædvanlige historie om juristen Poul Andræ (1843-1928), som voksede op i det københavnske borgerskabs øverste lag. Allerede som teenager blev han klar over, at han var til mænd – eller kontrærseksuel, som han insisterede på at kalde sig. Med afsæt i hidtil ukendte dagbøger og breve skildrer historikeren Karl Peder Pedersen i bogen ”Poul og kærligheden” (Gads Forlag 2021) Pouls lange kamp med sine følelser og seksualitet – fra forelskelserne i skolen, over de første seksuelle forhold i Italien og Vestindien og til forsøgene på gennem onani og dagbogsskriveri at få styr på sin seksualitet.

Foredraget er en del af Københavns Museums markering af Copenhagen 2021 - World Pride & Euro Games. I forlængelse af foredraget vil der være diskussion og mulighed for at stille spørgsmål til forfatteren. Diskussionen modereres af museumsinspektør Jakob Ingemann Parby. Der er også mulighed for at købe den anmelderroste bog Poul og Kærligheden i museet boghandel til en særlig pris.

Københavns Museum

Stormgade 18

1555 København V

95 kr. bestil din billet her: https://webshop-historieogkunst.kk.dk/arrangementer/koebenhavns-museum/foredrag-den-kontraerseksuelle-koebenhavner

Varighed: 1½ time.

Sprog: Dansk

UDSOLGT: Københavns homoseksuelle liv i begyndelsen af det 20. århundrede: I fodsporene på en "han-pige"

19. august kl. 19

Dette foredrag giver et sjældent indblik i det tidlige mandlige homoseksuelle arbejderklasseliv i København omkring første verdenskrig. Udgangspunktet er en fascinerende erindringsbog0 fra en mandlig arbejder som blev videregivet af hans familie i 2019. Bogen fortæller historien om en ung mand, der bliver introduceret til homoseksuel subkultur i 1910 af en ældre mand, som han møder på et offentligt toilet. Manden, der går under navnet "Alvilda", forklarer Knud, at de begge er "han-piger". Alvilda giver drengen navnet “Bella”. Foredraget følger i Bellas fodspor i og omkring København og giver os et indblik i den kulturelle kontekst for tidlig moderne homoseksualitet i Danmark. Dette spændende foredrag afholdes på engelsk og efterfølges af en Q & A-session. Hvis alle deltagere er dansktalende, vil samtalen dog foregå på dansk.

Af Anne Nørkjær Bang og Dag Heede (Syddansk Universitet)

Københavns Museum

Stormgade 18

1555 København V

95 kr. bestil din billet her: https://webshop-historieogkunst.kk.dk/arrangementer/koebenhavns-museum/talk-copenhagen-gay-life-in-the-early-20th-century-in-the-footsteps-of-a-he-girl

Varighed: 1½ time.

Sprog: Engelsk

Københavns Museum: Contemplation Zone i caféen og i gården foran museet

Hver dag kl. 9-18, torsdage kl. 9-21

Besøg Københavns Museum lige bag ved Københavns Rådhus og nyd et roligt øjeblik i den nyligt restaurerede historiske bygning: Nyd en kop kaffe i den smukke café ved siden af museumsbutikken med bøger og souvenirs af høj kvalitet - der er fri adgang til begge steder. Eller slap i gårdhaven foran museet med historiske planter og udsigt til den omkringliggende by.

Besøg også udstillingen om København og københavnerne fra istiden og frem til i dag - i august med et særligt lydspor om 1000 års queerhistorie i København.

Københavns Museum Stormgade 18

1555 København V

Gratis adgang til gårdhave, café og shop

www.copenhagen.dk

Lydsporet “Queer i København gennem 1000 år” i den permanente udstilling

Fra 12. -31. august, hver dag kl. 9-18, torsdage kl. 9-21

Fra midt i august og måneden ud kan du lytte til 1000 års queerhistorie i København på Københavns Museum. På ti steder i den permanente udstilling om hovedstaden kan du ved hjælp af din mobiltelefon lytte til historier om mennesker, der på en eller anden måde afveg fra de gældende normer fra vikingetiden til i dag. Historier om retten til kærlighed og om de omstændigheder, der har påvirket udtryk for kærlighed gennem tiderne. Hør fx om mænd, der mødes på volden, eller om de to kvinder, der i begyndelsen af 1700-tallet lykkedes at blive gift med hinanden i Sankt Nikolaj Kirke. Blot husk at medbringe din mobiltelefon, så du kan scanne QR-koderne i udstillingerne; så får du adgang til disse små glimt fra queer-historien.

Sprog: dansk og engelsk

Københavns Museum Stormgade 18

1555 København V

www.copenhagen.dk

Podcast “Queer i København gennem 1000 år”

I denne podcast dykker vi ned i historier om queer-liv i den danske hovedstad. Historier, der ikke kun handler om samfundets synspunkter om kærlighed og om dem, der er forskellige, men som også giver indblik i, hvordan det at være anderledes i tid er blevet anerkendt som en styrke.

Hør "Queer i København gennem 1000 år" på Podbean eller få den hos din yndlings podcast-udbyder. Du kan også høre den engelske version via podbean her. 

Sprog: engelsk og dansk
 

Indsamling af genstande fra Euro Pride 1996

I anledningen af pridens 25-års jubilæum indsamler Københavns Museum billeder og andre ting fra den første Copenhagen Pride i 1996. I 2022 åbner museet nemlig særudstillingen "Tidskapsler – København i 90’erne", og her vil vi gerne have ting fra den første pride med.

Læs mere her