Change language

Header menu

Lyt til den nye podcastserie: ”Københavnerhistorier”

  • Københavns Museum
Få en god historie i ørerne fra Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv

I "Københavnerhistorier" præsenterer Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum en række tidsbilleder fra byens tusindårige historie. Museets og arkivets eksperter fortæller om alt fra dramatiske og uhyggelige epidemier og katastrofer til københavnernes hverdagsliv i krig og fred, byens udvikling og politiske forhold.

I over 20 afsnit i 2021 vil Københavnerhistorier zoome ind på detaljer i byens store samlinger og folde de mange spændende historier ud.

Serien er produceret af historiejournalisterne Dorthe Chakravarty og Sarah von Essen i tæt samarbejde med Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum.

Find Københavnerhistorier på din foretrukne podcastkanal eller på Podbean.

De første københavnere

Lyt til podcasten her
Et smykke fra en barnegrav, en gammel kam og resterne af en voldgrav er noget af det, der de senere år er blevet fundet under asfalten i København. Når der bliver gravet i hovedstaden, rykker arkæologerne ud for at finde tegn på fortidens liv. Det bringer genstande frem, som kan fortælle overraskende nyt om byens liv i sen vikingetid og tidlig middelalder. Arkæologerne Hanna Dahlström og Jane Jark Jensen fortæller historierne om de første københavnere. 

Sojakagen og havnen – fra industri til penthouse

Lyt til podcasten her
Det er ikke længe siden, at København så meget anderledes ud. Særligt havnen har forandret sig. Hvor der nu er beboelse, endeløse cykelstier og kontorbygninger, lå der engang industri. En af havnens og byens markante arbejdspladser var Dansk Sojakagefabrik. En dag i juli 1980 eksploderede Sojakagen og debatten om fabrikkens fremtid tog til.  

Med arkæologerne på Kastellet

Lyt til podcasten her
Københavns Museums arkæologer er med, når store offentlige anlægsarbejder kræver, at der skal graves. Arkæologerne har blandt andet travlt med at følge med i skybrudssikringen i Kastellet. Arkæologerne graver i fortidsmindet, i og omkring de fredede bygninger, hvor vi møder den københavnske hverdag gennem flere hundrede år i skraldet. Særligt kridtpiber er der mange af.  

Lyden af hovedstaden 

Lyt til podcasten her
Du kender København på lyden af rådhusklokkerne og den tunge trafik. I 1800-tallet kendte folk hovedstaden på gadesælgernes råben og hestevognenes klapren over brostenene. Forskere og museumsinspektører fra Københavns Museum deltager i et forskningsprojekt, der sætter fokus på, hvordan byens forandringer kan spores i byens lyde og stemmer. 

Byen på Tegnebordet

Lyt til podcasten her
København har en fantastisk samling arkitekttegninger, der rummer mange af byens bygninger. Tegningerne fra stadsarkitektens tegnestue viser, hvordan byen er vokset, og hvordan københavnernes liv har foldet sig ud i byens skoler, i Kødbyen og på Plejecenter Ringbo. I forbindelse med udstillingen ”Byen på Tegnebordet”, der løber frem til november 2021, har Københavns Museum fundet nogle af de bedste frem.

Kampen mod pesten

Lyt til podcasten her
Da pesten kom til København i 1711, gjorde myndighederne alt for at inddæmme den dødelige sygdom med lovgivning og pesthospitaler. Der blev ført protokoller over de syge og brugt åndelige værnemidler som bøn i kampen mod sygdom og død. Kom med i pestarkivet på Københavns Stadsarkiv og hør om håndteringen af epidemien. 

Koleraen kommer

Lyt til podcasten her
Den første, der bliver ramt af kolera i 1853, er en 19-årig tømrer. Sygdommen koster ham livet, og derefter spredes koleraen over hele byen, hvor den rammer alle aldre og sociale klasser. 5000 dør i løbet af sommeren, blandt andet en kvinde i 20´erne, hvis skelet nu findes på Københavns Museum. 

Erindringer om Den Store Krig 

Lyt til podcasten her
På Københavns Stadsarkiv findes tusindvis af erindringer skrevet af københavnere. Nogle af erindringerne er indsamlet i 1969 og giver et unikt indblik i, hvordan Første Verdenskrig prægede byen med rationering, militær tilstedeværelse og social nød. 

Hør også Københavns Museums podcastserie "København i 1000 år", læs mere her