Change language

Header menu

Hvad kan jeg opleve på Københavns Museum?

  • Foto: Københavns Museum
Hvorfor ligger Østerbro mod nord? Hvorfor har byen så få huse fra middelalderen? Hvis Absalon ikke grundlagde byen, hvornår opstod den så?

Få svar på dette og bliv klogere på hovedstadens historie: Fra de første spor af byen i sen vikingetid, 1700-tallets pragtbyggerier, fattigdom og katastrofer til den moderne by efter voldenes fald og nutidens Christiania.

Med rødder i vikingetiden 

Et besøg på Københavns Museum er som en vandring gennem byen og historien fra de første spor af mennesker frem til i dag. Udstillingen er bygget op over 14 nedslag i byen; kendte pladser og markante bygninger med betydning for byens historie. Hør bl.a. om det tidligste København tilbage i vikingetiden, om middelalderens omfattende fæstningsbyggeri og Rådhuspladsen som hjertet af metropolen omkring år 1900. 

Kom tæt på fortidens københavnerne

Hvem var fortidens københavnere og hvordan levede de? For hvert nedslag i byen har vi udvalgt de mest spændende arkæologiske fund og historiske genstande, som afspejler livet i København – også fra før København blev København. En godt brugt benkam fra vikingetiden, et skelet af en kriger fra middelalderen og en elegant bærestol fra 1700-tallet, der på bedste taxa-vis har fragtet fine folk rundt i byen – og selvfølgelig har vi også en tidlig udgave af københavnernes foretrukne transportmiddel: En cykel, endda i træ! 

Interaktiv bymodel giver overblik

Gennem  interaktive installationer, lyde, stemmer og film kommer du tæt på de mennesker og historien: Prøv 1700-tallets komplicerede hilseformer og forstå det statuskapløb, det skabte. Hør også historien om Morten Frederiksen, som i begyndelsen af 1800-tallet blev kendt for sine vellykkede flugtforsøg fra byens fængsler og brutale afstraffelser. Se filmen “Kampen om byen” om de modsætninger, der var mellem demonstranter, politi og indbyggere i årtierne op mod år 2000. Og intet bymuseum uden en bymodel: Et absolut highlight er den nye store, interaktive model af hovedstaden med panorama. 

Shop i museumsbutikken

Find den originale københavnergave i museumsbutikken, med alt fra flotte postkort, bøåger om byen  til unikasmykker. Eller slap af ved et af cafébordene og fordøj indtrykkene fra dit besøg, mens du nyder byhaven foran museet. Museumsbygningen, i det tidligere Overformynderi fra 1894, er med sine smukt bemalede bjælkelofter og udsmykkede hvælvinger i sig selv et besøg værd. 

Kort om Københavns Museum

- Grundlagt i 1901, oprindeligt med udstilling på Københavns Rådhus 
- Genåbnet 7. februar 2020 
- Den permanente udstilling omfatter ca. 1200 m2 og indeholder omkring 450 genstande 
- Udstillingsdesign: Jac Studios