Change language

De Ukendte Kunstnere

Inge Bucka Mejlhedes bog om Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskabs samling af unikke malerier

Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab ejer Danmarks største samling af kunstværker malet på træ. Det skyldes, at nye medlemmer ved deres optagelse i Skydeselskabet skal give Selskabet en malet skydeskive, der repræsenterer skivegiveren og dennes tid og historie. Mere end 2000 skydeskiver er på denne måde blevet del af Skydeselskabets skivesamling. Skydeskiverne er med deres smukke og opfindsomme motiver, der tematiserer skydebrødrenes erhverv, ejendomme og fødebyer m.m., længe blevet anset som en slags Danmarkshistoriske illustrationer – en kulturhistorisk skat.

Derimod er der sjældent sat fokus på skydeskiverne ud fra en kunsthistorisk vinkel og på kunstnerne bag skydeskiverne. Hvem var disse malere, der fik til opgave at ”portrættere” nyoptagne skydebrødre? Og hvordan er skydeskiverne, der repræsenterer skivegiveren, samtidig repræsentative for de kunstnere, der udførte dem, og for samtidens kunst?

Nærværende bog sætter fokus på to af skydeskivekunstnerne, Christian Rosenberg og Vilhelm Schultz, der tilsammen har skabt motiver til intet mindre end 245 skydeskiver. Dermed er de Skydeselskabets hyppigst benyttede kunstnere. Endvidere kastes der et perspektiverende blik på de malere og motiver, der generelt har gjort sig gældende i Skydeselskabet.

Bogen kan købes hos forlaget Kleart her

Fotos af Kleart.dk

 

Skrevet d. 08/06-2017