Arkæologisk værksted

Kom indenfor og oplev arbejdet med arkæologiske fund fra byens fortid. Lørdag og søndag kl. 10-14.

Udefra ligner det enhver anden butik, men bag butiksruden arbejder arkæologer med at undersøge fund fra Københavns Museums arkæologiske udgravninger, og to gange om ugen kan alle ganske gratis gå direkte ind fra gaden, overvære arkæologernes arbejde og få en snak om Københavns historie set gennem arkæologien.

Projektleder for Arkæologisk Værksted, Mia Toftdal, forklarer, at museet inviterer gæsterne ind bag kulisserne for at vise dem, hvad der sker med de arkæologiske fund, fra de dukker op af jorden, til de udstilles i en montre på museet eller køres på magasin.

”De arkæologiske fund skal renses, registreres og undersøges, inden de konserveres, og i den forbindelse har vi fundene fremme, så publikum kan komme helt tæt på de genstande, vi finder i udgravningerne. De kan følge med i vores arbejde, når vi analyserer skrøbeligt læder, træ og tekstiler, kigger på dyre- og menneskeknogler, og når vi registrerer keramik og kridtpiber”, siger Mia Toftdal og fortsætter:

”Jeg vil næsten garantere, at gæsterne oplever noget forskelligt, hver gang de besøger os, fordi vi bearbejder fundene i den rækkefølge, de kommer ind. En dag kan det være fine glasfund, dagen efter er det kasserede gedeknogler. Gæsterne selv kan være med til at undersøge jordprøver og sortere potteskår, og de kan nærstudere fund i værkstedets mikroskoper”.

Med Arkæologisk Værksted vil Københavns Museum åbne publikums øjne for de historiske og sociale processer, der har skabt byen gennem de fysiske genstande arkæologerne finder, og de fagfolk, som bearbejder og fortolker fundene. Det handler om at vise og tale med gæsterne om, hvordan nutidens København hænger sammen med fortiden, og hvordan fortiden og nutiden former vores forventninger og forestillinger om fremtiden.

Formidling til børnehaver

Alle er velkomne i Arkæologisk Værksted, men børnehaver er en særlig målgruppe, som Københavns Museum, som et af de eneste museer i Danmark, formidler direkte til.

Arkæologisk Værksted egner sig godt til at give de allermindste en første forståelse af tid, og at der er noget, som er gammelt og var der før dem. De arkæologiske fund er håndgribelige, og det er noget børnene kan forstå, ligesom det er let at forklare dem om tingene, når vi har dem i hænderne, siger Mia Toftdal, som i samarbejde med museets skoletjeneste tidligere har formidlet arkæologi til børnehavebørn med stor succes.

Se mere om dagstilbud og undervisningstilbud her:

Arkæologisk Værksted er det eneste sted i Danmark, hvor arkæologernes værksted har fast åbningstid.

Lørdag kl. 10-14
Søndag kl. 10-14

Ekstraordinært åbent 15., 18., og 19., okt. kl. 10 - 13.

Arkæologisk Værksted
Stormgade 20, stuen
1555 København V

For yderligere oplysninger kontakt
Mia Toftdal, museumsinspektør og projektleder for Arkæologisk Værksted
E-mail: zb6r@kff.kk.dk

Arkæologisk Værksted er etableret med økonomisk støtte fra Nordea-fonden.