Hjul og stejle på Trianglen

I den forbindelse med metrobyggeriet og udgravningen på Trianglen i 2012 dukkede noget uventet op.

Udgravningen ved Trianglen i 2012 fandt sted, der hvor indfaldsvejen gik ind til byen i senmiddelalderen, og Københavns Museums arkæologer havde på forhånd håbet på måske at finde en toldbold. Sådan skulle det ikke være.
I stedet så det ud som om indfaldsvejen havde været garneret med rådnende forbryderlig på hjul og stejle. Under udgravningen dukkede nemlig fire trækonstruktioner op, som indikerer, at der har været to pæle på hver side af vejen ind til byen af den slags, man brugte til at klynge forbrydere op på - som straf til forbryderen og skræk og advarsel til alle andre.

På hjul og stejle?

Kvalificeret dødsstraf - som straffen korrekt hedder - blev indført i 1697. Mord, statsforbrydelser og andre særlige alvorlige forbrydelser kunne kvalificere til den makabre straf, der havde flere “runder”.
Først blev den dømte pint med gloende tænger, derefter fik vedkommende hugget sin højre hånd af, for så at blive halshugget.
Derefter blev kroppen radbrækket og lagt på hjul og stejle, mens hovedet og hånden blev sat på stejle, som det ses på billedet herover af Johan Friedrich Struensee og Grev Brandt. I nogle tilfælde parteredes kroppene, i andre blev lemmerne viklet ind i hjulets eger.

Straffen blev afskaffet i 1866 i Danmark og blev sidste gang brugt i 1821, da en præst i Hjørring forgav sin hustru med rottegift.
Kongen benådede ham dog fra at blive pint med tænger og få hånden hugget af, men hans krop og hoved blev stadig sat på hjul og stejle.

Struensee og Brandt

I 1772 blev Struensee og Brandt henrettet på Øster Fælled. Retterstedet lå længere inde i det nuværende Fælledparken mod Vibenshus Runddel, med de blev ikke sat på hjul og stejle her. De blev transporteret til Vester Fælled, fordi det ifølge de historiske kilder ville have skabt for meget tumult i den store folkemængde, hvis de straks var blevet lagt på hjul og stejle efter henrettelsen.
Så selvom der også blev fundet mønter fra 1771 i udgravningen, er det altså ikke stedet hvor Struensee blev sat på hjul og stejle, der nu er dukket op. Men de samtidige mønter kan sagtens have været tabt af den store folkemængde, der i 1772 var samlet på Øster Fælled for at overvære henrettelsen af Struensee og Brandt.

Den arkæologiske udgravning på Trianglen lukkede i november 2012